„Tabu“ na HTV-u

Od ovoga tjedna na HTV-u se prikazuje britanska serija „Tabu“ (Taboo), u kojoj glavnu ulogu ima cijenjeni britanski glumac Tom Hardy, koji je ujedno koautor serije i jedan od izvršnih producenata.

Hardy glumi otpadnika koji se početkom 19. stoljeća iz Afrike vraća u London da bi naslijedio brodarski biznis pokojnog oca. Pritom ga prati reputacija ekscentrika kojega je život u divljini potpuno izmijenio (asocijacija na Kurtza iz Conradovog „Srca tame“), a u novom okruženju opasnosti koje prijete možda su i veće, budući da se urbani suvremenici pokazuju okrutnijima od primitivnih članova plemena.

Najveća vrijednost serije je u načinu kojim se tretira razdoblje novije kolonijalne povijesti. Dok je većina britanskih povijesnih serija sklona čim realističnijem opisivanju određenog razdoblja, ovdje se namjerno stvara začudni dojam, tako da se prevladavajući urbani ambijent prožima ruralnim, nadrealnim i okultnim asocijacijama. Vjerojatno je to i jedan od glavnih razloga zašto je serija postigla uspjeh kod publike i kritike.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


+ 3 = 10

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum