Film koji nose junakinje

KINO: UDOVICE, redatelja Stevea McQueena


Britanski redatelj Steve McQueen, koji se, slučajno ili namjerno, zove poput pokojnog američkog buntovnika i glumca, u svojem novom filmu prati skupinu žena koje moraju platiti dugove svojih pokojnih muževa.

Junakinjama „Udovica“ muževi pogibaju tijekom jedne pljačke, a zatim ih lokalni šef okrutnih gangstera prisiljava da mu plate dva milijuna dolara duga. Jedini način kako mogu brzo skupiti tako veliki novac je pljačka, a u tome će im pomoći opsežna dokumentacija koju je supruzi ostavio jedan od pokojnih pljačkaša.

McQueen se u svojim dosadašnjim cjelovečernjim filmovima uglavnom bavio neprilagođenim ili potlačenim protagonistima, onima koji se nalaze na marginama društva. U „Gladi“ je pratio člana IRA-e koji štrajka glađu u britanskom zatvoru, u „Sramoti“ naizgled prosječnog stanovnika New Yorka ovisnog o seksu (Michael Fassbender), dok su junaci „12 godina vjernosti“ crni robovi na plantaži okrutnih južnjačkih veleposjednika.

Junakinje „Udovica“ savršeno se nastavljaju na taj niz izopćenih i drugačijih i odabir takvih junakinja ujedno je najbolji sastojak ovog filma. Kad malo bolje pogledamo, McQueen nije bio naročito inventivan i nadahnut u razvoju zapleta svojeg filma, niti u odabiru često rabljenog motiva poveznice kriminala i politike (koscenaristica Gillian Flynn).

Jedino što je u njegovom filmu doista drugačije i zanimljivo su junakinje. Obične žene s kojima se je život gorko poigrao i koje su prisiljene napraviti stvari za koje nikad nisu pomislile da su sposobne. Protagonistice koje su potpuna suprotnost onima iz holivudskih filmova pljački (Oceanovih osam) i u tome je sadržana njihova čar.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


1 + 8 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum