Kratki dokumentarci o pulskoj brodogradnji

U razmaku od nekoliko dana u Pulskoj filmskoj tvornici dvaput je prikazan filmski program koji je pobudio veliko zanimanje Puljana, naročito u kontekstu aktualnih tmurnih zbivanja u hrvatskoj brodogradnji.

Riječ je o tri kratka filma koja se odvijaju u Puli, a rodovski su na granici propagandnog i dokumentarnog filma. Najnoviji i kreativno najuspjeliji film „Berge Istra“ (1973) bavi se gradnjom istoimenog famoznog broda tragične sudbine, koji je početkom 1970-ih proizveden u „Uljaniku“. Redatelj Frano Vodopivec, ujedno iznimno plodan snimatelj hrvatske kinematografije, majstorski je vizualno iskoristio monumentalnu scenografiju brodogradilišta, tako da je njegov film iznimno uspjeli primjer propagandnog ostvarenja s autorskim pečatom.

Prilično je nadahnut bio i redateljski klasik Branko Bauer, koji se u crno-bijelom dokumentarcu „Pulski navozi“ bavi nešto širom tematikom funkcioniranja ondašnjeg „Uljanika“ (1970). Zanimljivo je da su se i Vodopivec i Bauer poslužili jazz glazbom koja prikazanim zbivanjima daje osebujniji štih i ublažuje retoričnost nužnih naratorskih glasova.

Autorski nešto manje dojmljiv, ali zato u povijesnom kontekstu vrlo zanimljiv, je najstariji prikazani film „Istina o Puli“, češko-hrvatskog redatelja Koste Hlavatyja. Doduše, „Uljanik“ je ovdje sporedna tema, ali autentični kadrovi dovoljno govore o životu u Puli i uništavanju njenog industrijskog tkiva tijekom poslijeratne savezničke uprave. Riječ je o hvalevrijednom programu Pulske filmske tvornice, naročito u ovom socijalno-ekonomski osjetljivom trenutku.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


− 6 = 3

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum