Obrada književnog klasika u suvremenosti

KINO: STARI MOMCI, redatelj Toby MacDonald

Novost na ovogodišnjem Zagreb film festivalu je gostovanje dijela dugometražnog programa u šesnaest gradova diljem Hrvatske.

Među filmovima koji ovih dana cirkuliraju Hrvatskom je i britanska komedija „Stari momci“ (Old Boys), u kojoj redatelj Toby MacDonald osuvremenjuje motive znamenite francuske tragikomedije „Cyrano de Bergerac“. Radnja MacDonaldove komedije odvija se u jednom koledžu za dječake, koji pohađa i trapavi štreber neusklađen sa sustavom vrijednosti i očekivanim ponašanjem unutar koledža.

Iako je jedan od najsmotanijih polaznika i najslabijih u sportu, njegova se pozicija mijenja nakon što ga uzme pod svoje skute jedan od najvećih frajera u koledžu, koji želi očarati novopridošlu Francuskinju. Taj frajer je zgodan i naočit, ali nije naročito inteligentan u komunikaciji, a nespretni štreber počinje odrađivati taj dio posla u njegovo ime i postupno se također zaljubljuje u djevojku.

Naravno, obrada „Cyrana de Bergeraca“ prilagođena je vremenu u kojem živimo, tako da pismenu komunikaciju dijelom zamjenjuju video i drugi suvremeni mediji. Film nije samo osuvremenjena posveta klasiku, nego je ujedno i kritika britanskog internatskog obrazovanja, vrlo je dobro režiran i odglumljen.

No, poput mnogih filmova koji su bili favoriti ZFF-a ili Motovun film festivala nema ničeg osobitog zbog čega bi ostao u dužem gledateljskom sjećanju, barem što se potpisnika ovog teksta tiče. Za „Stare momke“ ne možete reći da se radi o lošem filmu, ali vjerojatno nećete imati naročitu želju da ih pogledate ponovno.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


− 1 = 7

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum