Performans „Treniranje prisutnosti” u koncertnoj dvorani “Rondo” u DC-u Rojc

Soundpainting platforma Pula predstavlja izvedbu multidisciplinarnog performansa „Treniranje prisutnosti”, koja će biti održana u nedjelju, 2. prosinca u 20 sati, u koncertnoj dvorani “Rondo” u pulskom Društvenom centru Rojc.

Multidisciplinarni performans „Treniranje prisutnosti” zamišljen je kao društvena igra prenesena u izvedbeno-performativni kontekst. Igra komunikacije i interakcije , lišena unaprijed pripremljenog sadržaja.

Jedanaestero izvedbenih umjetnika (dvije plesačice i devet glazbenika) igri donosi vlastiti sadržaj u trenutku izvedbe. Pri tome, fokus igre nije na onom “ŠTO” je sadržaj koji će donijeti, već “KAD” i “KAKO” će ga donijeti.

Igra poznaje samo “sadašnjost”, a hoće li “dočekati budućnost” ovisi o sposobnosti izvođača da ostanu prisutni i fokusirani.

Spontanost i prisutnost dva su aspekta koja igru čine mogućom, a performans je pokušaj “treniranja” te “prisutnosti”, odnosno, “vježbanja” te “spontanosti”.

Komunikacija i interakcija ostvaruju se posredstvom autorskog znakovnog jezika za skladanje u realnom vremenu (Neven Radaković). Ishodište autorski jezik pronalazi u Soundpaintingu (Walter Thomson), Conductionu (Lewerence “Butch” Morris) i game-play komopziciji (John Zorn).

Koncept za izvedbu performansa istražuje odnos kompozicije u realnom vremenu i slobodne improvizacije, konceptualnog i spontanog izvedbenog samoizražavanja, odnos fiktivnog i realnog vremena, prošlog i sadašnjeg, te mogućnosti decentralizacije odnosa dirigent-ansambl/skladatelj-izvođač.

Autor koncepta je Neven Radaković. Autor plakata – Elvis Šuke, a izvode i sudjeluju: Hrvoje Nikšić, Igor Pavlica, Tena Novak, Milena Đukanović, Vinka Burić, Nenad Kovačić, Ivana Vratarić Vojnić, Marko Grbac Knapić, Branko Nikolić, Korana Daić i Neven Radaković.

Organizator je udruga Studio Kapula u suradnji sa Soundpainting platformom Pula, uz financijsku podršku Upravnog odjela za kulturu grada Pule i Istarske županije.

Priredio B. V.

Leave a Reply


+ 1 = 8

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum