Izložba „Niz dlaku: o kulturološkom aspektu dlaka“ u Etnografskom muzeju Istre

Izložba „Niz dlaku: o kulturološkom aspektu dlaka“ bit će otvorena u četvrtak, 13. prosinca s početkom u 18 sati u Etnografskom muzeju Istre. Autorice izložbe, kustosice dr. sc. Ivona Orlić i Tamara Nikolić Đerić fenomenu dlaka prilaze iz kulturološke perspektive, promatrajući načine na koje je čovjek kroz povijest koristio dlaku i koje joj je vrijednosti pripisivao. Raznolike prakse izložbom su grupirane kroz dva pojma: ritualizacija i ekonomika dlake.

Ritualizacijom su autorice obuhvatile prakse vezane uz vjerovanja, religiju, mit i narodne običaje dok su kroz ekonomiku dlake sagledane praktičnije funkcije korištenja dlake poput tradicijskih zanata obrade životinjske dlake do frizerskih i kozmetičkih praksi današnjice.

Obzirom da je ponegdje teško podvući liniju između čiste ritualizacije i ekonomike, autorice su uz pomoć Studia Sonda zaduženog za dizajn izložbe, nastojale vizualnim i prostornim strategijama naglasiti kulturni dinamizam ove intrigantne pojave.

Izložbu su financijski podržali Ministarstvo kulture RH i Istarska Županija, a ostaje otvorena do 1. kolovoza 2019. godine.

Priredio B. V.

Leave a Reply


1 − = 0

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum