Korejski film atmosfere

Tijekom ove jeseni kroz hrvatska kina prošao je možda jedan od najboljih filmova godine na izmaku, korejsko „Izgaranje“ (Beoning).

Film je režirao iskusni korejski redatelj Lee Chang-dong, prema kratkoj priči slavnog književnika Harukija Murakamija, a ove godine osvojio je i nagradu filmskih kritičara FIPRESCI u Cannesu. Redatelj je u središte svoje priče smjestio troje mladih likova koji čine ljubavni trokut: dostavljača koji sanja o književnoj karijeri, djevojku koju je poznavao u djetinjstvu i mladog bogataša koji postaje djevojčin novi prijatelj, a fetiš mu je paljenje plastenika.

Film je žanrovski vrlo raznolik, budući da ima elemente ljubavne drame, detektivskog filma i trilera, a vrlo je inteligentno uklopljen i politički kontekst, budući da jedan lik živi blizu same granice sa Sjevernom Korejom od kuda stalno dopire glasna glazba i političke parole. Film dugo traje (dva i pol sata), vrlo je sporog ritma, a opet iznimno zanimljiv ponajviše zahvaljujući redateljevom stilskom pristupu. Lee Chang-dong nudi kadrove koji su natopljeni bojama, zvukovima i mirisima stvarnog svijeta, koji pružaju iznimno plastičnu sliku svijeta pred našim očima.

Svaka čast dobro postavljenim likovima i vještom spajanju žanrova, ali njegov film ipak najviše osvaja specifičnom i osebujnom atmosferom, onim po čemu se svaki iznadprosječan film i najviše pamti. Iako je godina na izmaku ponudila stvarno solidan broj dobrih neameričkih filmova, „Izgaranje“ je naslov koji se ističe i u tako kvalitetnom društvu.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


3 − 3 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum