Predstavljen projekt „XIIxII 2019 Istra zavičaj/ Terra natia/Homeland“ u Cerovlju

Predstavljanje projekta „XII x II 2019“ održano je u petak, 7. prosinca u Društvenom domu “Josip Daus” u Cerovlju.

O projektu su govorili zamjenica župana Valtera Flega Giuseppina Rajko, domaćin načelnik Općine Cerovlje, Emil Daus, županijski pročelnik za kulturu  Vladimir Torbica, Bojana Ćustić Juraga, izbornica likovnog dijela izdanja za 2019. godinu i izbornik glazbenog dijela izdanja Noel Šuran.

Izdanje pod nazivom „Istra zavičaj/ Terra natia/Homeland“ posvećeno je 2. Festivalu zavičajnosti srednjih škola Istarske županije koji se održao u travnju u Labinu. Od 19 predstavljenih srednješkolskih projekta odabrano je 12 koji baštinu Istre prezentiraju na suvremen i zanimljiv način.

Sukladno zadanoj temi izbornik glazbenog dijela na nosaču zvuka predstavio je različite “škole” podučavanja tradicijske glazbe, 12 glazbenih brojeva predstavljaju trenutnu aktivnu scenu kao i sve rijeđe pjevanje na tanko i debelo te izvedbe na vrlo rijetkim glazbalima koje izvode mlađe generacije.

U projektu je do ove godine sudjelovalo preko 650 glazbenika i stosedamdeset likovnjaka. Likovni radovi doniraju su Muzeju suvremene umjetnosti Istre, a nosači zvuka radio postajama. Projekt je nastao na osnovu ideje pokretača Upravnog odjela za kulturu Istarske županije s ciljem promocije mladih stvaralaca s područja Istre, kako bi osnažili status mladih autora i pružili im odskočnu dasku, izvukli ih iz anonimnosti te potaknuli na daljnje stvaralaštvo.

Kalendar i CD, pored svega navedenog, služi i kao protokolarni poklon Županije povodom novogodišnjih blagdana čime se istarska kultura promovira i van granica Hrvatske. Na taj je način „XII x II“ postao prepoznatljiv kulturni proizvod Istarske županije.

Priredio B. V.

Foto

Leave a Reply


− 3 = 1

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum