Retrospektiva Damira Čučića

Tijekom predstojećeg vikenda (točnije od 14. – 16. prosinca) u zagrebačkom kinu Tuškanac održati će se vrlo zanimljiva retrospektiva redatelja Damira Čučića, koja obuhvaća četiri dugometražna filma nastala tijekom ovog desetljeća.

U petak 14. 12. prikazuje se autorov dugometražni igrani prvijenac „Pismo ćaći“, koji je 2012. iznenadio na 59. Festivalu igranog filma u Puli osvojivši Veliku zlatnu arenu za najbolji film, Zlatne arene za najbolju sporednu mušku ulogu i montažu, te nagradu Breza za najboljeg debitanta. Riječ je o niskobudžetnom djelu koje se bazira na odličnim glumačkim izvedbama (Mate Gulin, Milivoj Beader), promišljenoj minimalističkoj režiji i dojmljivoj fotografiji (Boris Poljak).

Sljedeći na rasporedu je dugometražni dokumentarac „Mitch – Dnevnik jednog šizofreničara“, koji je snimio sam protagonist filma, ujedno štićenik Psihijatrijske bolnice na Rabu. Film je izazvao kontroverze zbog toga što je bolnica prijetila sudskom tužbom, a i kvalitativno je najslabiji u ovom odabiru. Znatno je uspjeliji eksperimentalno-dokumentarni „Rakijaški dnevnik“ u kojemu Čučić kombinira zvučne materijale pokojnog tonskog snimatelja Marija Habera s vizualno dojmljivim kadrovima Borisa Poljaka.

Da mu je kao autoru vrlo bitan zvuk, Čučić dokazuje i u svom novom filmu „Ljetnikovac“, ujedno posljednjem naslovu ove retrospektive. Junak filma je slijepi snimatelj dokumentarnih radio drama koji u opustjelom hotelu snima razgovore s protagonistima svojih radova.

 

E. L.

Leave a Reply


2 + 5 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum