SURferaj i FreeZURA – predstavljene novosti Saveza udruga Rojca

U sklopu SURferaja – programa Dana Saveza udruga Rojca koji su se u Društvenom centru Rojc odvijali od 20. do 22. prosinca, u petak je u Dnevnom boravku održano i predstavljanje programa i projekata SUR-a, mreže udruga DC-a Rojc koja ih okuplja, predstavlja i potiče međusobnu suradnju s ciljem izgradnje zajedništva i poticanja razvoja Rojca.

Programe i projekte predstavili su članovi SUR-a, Martina Malić, Danijela Poropat, Dušica Radojčić, Vedran Stanić te Branimir Sljepčević, koji je na početku brojkama predočio rad Dnevnog boravka u protekloj godini, kad je ovaj prostor korišten 183 puta, a ukupno je na 121. održanoj priredbi nazočilo preko 10.000 posjetitelja. Osim članica SUR-a prostor je koristilo još 40 drugih udruga iz Rojca, 53% programa su bili razni kulturni sadržaji, a ostalo predavanja, prezentacije, konferencije, okrugli stolovi i sl. Dio Dnevnog boravka ove godine postao je i Radio Rojc, koji emitira iz stražnje prostorije i učinio je mnogo na većoj vidljivosti aktivnosti koje se odvijaju u i oko Rojca.

Također, ideja oživljavanja dvorišta zgrade ljetos je zaživjela i s novim programima „Ljeto u Rojcu“, te je zajedno s radijem proširila percepciju Rojca u javnosti i okupila velik broj posjetitelja (posebno koncerti, među kojima i oni Gogol Bordela, Repetitora, Damira Avdića i dr.).

Danijela Poropat predstavila je Otvorenu platformu Rojc, izraslu iz platforme „Suradnjom i znanjem za zajedničko dobro“, koju je udruga Metamedij osmislila u suradnji sa SUR-om. Platforma ima za cilj uključiti druge korisnike Rojca, koji nisu članovi SUR-a, kako bi zajedno radili na su-upravljanju DC-om. Dušica Radojčić je u sklopu aktivnosti Platforme obavila razgovore s predstavnicima svih udruga i organizacija nastanjenih u Rojcu, pri čemu su utvrđene njihove potrebe i način korištenja prostora. Biti će to osnova na temelju koje će se sastaviti novi kriteriji za dodjelu ugovora o korištenju, u čemu će sudjelovati svi zainteresirani. Platforma radi i na razvoju komunikacije i suradnje sa širom gradskom zajednicom, pa je tako proteklog lipnja na ovogodišnjoj Akciji Rojc sudjelovala 21 udruga, dok je Radio Rojc sada prerastao u glavnu aktivnost Platforme i sve većom slušanošću dokazuje koliko radio može biti uspješan medij za razvoj zajednice. Nadalje, zaklada Kultura nova financijski podržava aktivnosti Platforme na afirmiranju nezavisne kulture i suvremene umjetnosti, pa tako i dan ranije održan Okrugli stol na tu temu, kao i sav trodnevni SURferaj program. Uskoro će se, također pod okriljem Otvorene platforme Rojc, moći preuzeti i istoimena besplatna mobilna aplikacija koja će dodatno poboljšati informiranost javnosti o svim događanjima u Rojcu.

Posredstvom EU programa Erasmus+ SUR je već više godina domaćin EU volonterskoj službi, odnosno mladim Europljanima koji volontiranjem u nekoj drugoj EU zemlji uče, rade, stječu nova iskustva i prijatelje, zajedno gradeći novi europski identitet. Ove godine SUR je ugostio dvije volonterke – Berinu iz BiH i španjolku Kristinu, koje su pomagale u brojnim aktivnostima SUR-a, a dale su i svoj kreativni obol kroz emisije na Radio Rojcu, oslikavanje prostora, tečaj španjolskog i dr. Za veljaču iduće godine najavljen je dolazak četiri nova volontera koji će u Rojcu boraviti pet mjeseci, a ovaj će put to biti mladi iz Italije, Nizozemske, Rusije i Armenije.

U nastavku je predstavljen i novi projekt FreeZURA – Slobodna zajednica umjetnika u razvoju, koji će SUR realizirati u suradnji s udrugama Kontakt, Zvona i nari i Gradskom radionicom. Namijenjen je mladima od 15 do 25 godina kojima je ponuđeno pet besplatnih radionica: Glazbena, Radionica kreativnog pisanja i nakladništva, Radionica stripa i ilustracije, Radionica suvremenog plesa te Likovna radionica izrade murala.

Nadalje, istaknut je i projekt GRADimo Rojc, prvi veći projekt SUR-a kojem je Europski socijalni fond za sljedeće dvije godine dodijelio 2, 37 milijuna kuna. Ta će sredstva biti usmjerena u razvoj sudioničkog upravljanja i iznalaženje učinkovitijih modela upravljanja zgradom, kao i u kulturne aktivnosti u DC-u. Partneri na projektu su udruge Zelena Istra, Čarobnjakov šešir, Merlin i Metamedij. Kako je jedan od ciljeva projekta učiniti Rojc što pristupačnijim, dio novca biti će utrošen i u adaptaciju portirnice koja će postati reprezentativni info-punkt. U okviru Platforme organiziran je i okrugli stol “Izazovi nezavisne kulture u Istri”, napravljena aplikacija o udrugama korisnicama prostora u Rojcu, te koncept edukacijske platforme za djelatnike u kulturi. Pripremljeno je i glasilo RojcaVeznik koje će biti objavljeno u pdf formatu na portalu Rojcnet.

U partnerstvu s Gradom Pulom, u tijeku su radovi na rekonstrukciji krova zgrade Rojca, koji bi iduće godine trebali biti okončani, a u pripremi su i projekt hostela s 65 ležaja u stražnjem dijelu zgrade, te projekt obnove fasade.

Kako je naglasila Dušica Radojčić, pokušaja okupljanja „stanara“ Rojca bilo je i prije SUR-a, ali interes za uključivanje u aktivnosti od zajedničke važnosti i danas je, u odnosu na broj korisnika, relativno slab. O tome svjedoči i činjenica da je u SUR za sada aktivno uključena svega 21 od 180 udruga koliko ih boravi u Rojcu. Stoga mogućnosti za razvoj ima još jako puno i šteta bi bilo da priča ostane samo na često isticanim „ogromnim potencijalima“ ovog prostora koji sada – velikim dijelom i zaslugama SUR-a – raste u međunarodno priznat i hvaljen društveni centar.

Tekst Daniela KNAPIĆ

Fotografije iz Arhive Rojcneta

Leave a Reply


4 + 3 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum