Bratska priča

TV: OVNOVI, redatelja Grimura Hakonarsona

Od početka ovog tisućljeća islandski film postiže nevjerojatne međunarodne uspjehe, naročito s obzirom na malobrojnost stanovništva ove sjeverne otočne države.

Islandski filmovi uglavnom su jednostavne priče o običnim ljudima, humor se inteligentno prepliće s tegobnim životnim trenucima, a naročito su vizualno nadahnuti prikazi islandske prirode i krajolika u kojima surovost okoliša povremeno prožima lirska ljepota. Sve navedeno vrijedi i za  film „Ovnovi“ (Hrútar), redatelja Grimura Hákonarsona, koji se prikazuje večeras (29. siječnja) na 3. programu HTV-a.

Junaci „Ovnova“ su dva neoženjena starija brata, koji se tradicionalno bave ovčarstvom i žive jedan pored drugoga, iako ne komuniciraju međusobno puna četiri desetljeća. No, pojava smrtonosne zarazne bolesti ovaca u njihovoj dolini neočekivano će ih prisiliti da otope ledenu barijeru koja se ispriječila među njima. Redatelj Hákonarson u središte priče stavlja univerzalan problem bratskog razdora, koji je razumljiv gledatelju u bilo kojem dijelu svijeta, i razrađuje ga redateljsko-glumačkom igrom prikrivenih emocija, što rezultira vrlo dojmljivim filmskim ostvarenjem.

No, „Ovnovi“ nisu samo zanimljiva priča o bratskom sukobu, nego inteligentno tretiraju i neke vrlo bitne segmente odnosa države i zakona prema običnom građaninu. Jedno su kruti zakoni kojih bi se trebalo držati kao pijan plota (naročito se to očekuje u nordijskoj kulturi), a drugo emocije običnih ljudi kojima nije tako jednostavno odvojiti kruto zakonodavstvo od onoga što im predstavlja smisao života.

Najzad valja primijetiti da „Ovnovi“ u nekim elementima podsjećaju na prekrasnu „Pravu priču“ (The Straight Story), kultnog redatelja Davida Lyncha. Tamo također imamo odnos između dva brata koji ne pričaju desetljećima, a probijanje barijere među njima potaknuto je katarzičnim iskustvom dugog putovanja na običnoj kosilici. Jedino što prekrasne tople kadrove američke ravnice ovdje zamjenjuju hladni i goli islandski krajolici.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


5 − = 3

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum