Film „Uz Fidela, pa što bude“ u KLUBU PULSKE FILMSKE TVORNICE

Dokumentarni film „Uz Fidela, pa što bude“ redatelja Gorana Radovanovića bit će prikazan u četvrtak, 31. siječnja u 20 sati u Klubu Pulske filmske tvornice. „Radovanović je bio prijatelja velikana „Crnog talasa“ Dušana Makavejeva koji nas je napustio prošli tjedan. Ovaj film Dušanu Makavejevu bio je posebno drag“, napominju iz PFT-a.

„Film „ Uz Fidela, pa što bude“ prati događaje u Sierra Maestri, na Kubi, 850 km istočno od Havane, dan prije obilježavanja 52. godišnjice revolucije. Starac popravlja motocikl star nekoliko desetljeća. Mladi stomatolog pokušava naći neki prijevoz do klinike koja je među zabačenim planinama, gdje – među ostalim pacijentima – liječi i Vladimira Iljiča Rodrigueza. Sredovječni vjenčani par ima javnu telefonsku govornicu, u svojoj skromnoj kući, za seljake koji nemaju telefon. Sudbina tih ljudi i mnogih drugih stanovnika Sierra Maestra, prikazana je na dan ideološke ekstaze, dan obilježavanja 52. godišnjice revolucije. A sljedeći dan? Sljedećeg dana svi se vraćaju ritmu svakodnevnog života koji je isti i nije baš obećavajući. Svatko je svjestan toga. No, revolucija se nastavlja … Koliko još dugo će sve to trajati?“, piše u opisu filma.

Goran Radovanović je između ostalog režirao i film “Slučaj Makavejev” čija se premijerna projekcija očekuje na nadolazećem FEST-u. Diplomirao je povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1982. Izmedju 1977. i 1980. boravi u Minhenu kao stipendista Goethe Intsituta gdje kao vanredni student pohađa HHF i surađuje sa autorima Novog njemačkog filma (Reinhard Hauff, Herbert Vesely itd). Po povratku u Beograd bavi se filmskom kritikom (“Vidici”, “Filmograf”, Treći program Radio Beograda) a od 1984. radi kao scenarist i redatelj igranog i dokumentarnog filma.

Projekcija je realizirana zahvaljujući Goranu Radovanoviću, Darji Bajić i FEST-u. Klub Pulske filmske tvornice financijski podržava Zaklada Kultura Nova.

Priredio B. V.

Leave a Reply


8 − 4 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum