Odlazak Ive Gregurevića


Sinoć (2. siječnja) je iznenada preminuo Ivo Gregurević (rođen 1952.), jedan od najpopularnijih i najprisutnijih domaćih filmskih glumaca tijekom posljednjih desetljeća.

Tijekom svoje dugačke i iznimno uspješne karijere Gregurević je ostvario preko 90 filmskih uloga, glumio je u 19 televizijskih serija i 30-ak kazališnih predstava. Na filmu je debitirao 1977. u djelima dvojice cijenjenih autora: Bogdana Žižića (Ne naginji se van) i Antuna Vrdoljaka (Mećava), a tijekom višedesetljetne karijere glumio je u filmovima Zorana Tadića (Osuđeni, Treći ključ), Krste Papića (Život sa stricem), Ante Babaje (Izgubljeni zavičaj), Živorada Tomića (Diploma za smrt, Kraljeva završnica), Rajka Grlića (Čaruga), Vinka Brešana (Maršal, Svjedoci) i brojnih drugih domaćih redatelja.

Naročito je bio produktivan početkom ovog tisućljeća, kada je na gotovo svakom filmskom festivalu u Puli glumio u više od polovice prikazanih domaćih filmova. Gregurević je bio glumački specijalist za čovjeka iz naroda, koji zatim poprima različite interesne i moralne dimenzije zavisno od priče, što mu je zasigurno osiguravalo dodatnu prepoznatljivost i popularnost kod šireg gledateljstva. Iako je takve uloge odrađivao sjajno, ujedno je njima bio ograničen na ovaj regionalni kulturni krug.

Moglo bi se reći da je po tome vrlo sličan glumačkoj osobnosti pokojnog Fabijana Šovagovića. Gregurević je također vrlo poznat po ulogama u brojnim domaćim televizijskim serijama (Velo misto, Mamutica, Duga mračna noć, Odmori se, zaslužio si), a dobitnik je i najprestižnije domaće nagrade za kulturu (Vladimir Nazor).

 

E. L.

Leave a Reply


2 + 4 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum