Predavanje Zlatana Varelije o kazališnom životu Bujštine

Predavanje Zlatana Varelije o kazališnom životu Bujštine, bit će održano u četvrtak, 31. siječnja u 18 sati u caffe baru Fantasy Buje.

„Malo je poznato, osobito kod mlađe generacije da je u Bujama pedesetih godina 20. st. djelovalo profesionalno kazalište pod imenom „Otokar Keršovani“. Kazalište u kojem su započeli karijeru kasnije mnogi poznati glumci Lidija Kozlović (godinama prvakinja Slovenskog narodnog gledališća u Trstu) naš Ivo Bibalo, poznati glumac Zvonko Lepetić i niz drugih. Mnogi su starijim žiteljima ostali u dubokom sjećanju, a mnogi amateri s Bujštine glumili su u ovom kazalištu. Režiju potpisuju tada poznati režiseri Lojze Štandukar, Ivo Šebelić, a jednu predstavu (Dubravku) postavlja na scenu i najpoznatiji režiser toga vremena dr. Marko Fotez. U nekoliko godina djelovanja ovo kazalište odigralo je značajnu ulogu u vraćanju hrvatske riječi na ove prostore, u osmišljavanju kulturnog izričaja Bujštine, a i ono što je najznačajnije i otvaranje novih kulturnih zgrada tada zvanih Domovi Kulture. Ovih dana slavi se obljetnica Istarskog narodnog kazališta, a mnogima je nepoznato da je sredinom 50. godina 20. stoljeća gašenjem Bujskog profesionalnog kazališta opstalo Istarsko narodno kazalište“, navodi se u pozivu na predavanje.

Priredio B. V.

Leave a Reply


− 2 = 2

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum