Predstavljanje knjige Igora Grbića “The Occidentocentric Fallacy” na pulskom Filozofskom fakultetu

Predstavljanje knjige Igora Grbića naziva “The Occidentocentric Fallacy: Turning Literature into a Province” bit će održano u srijedu, 23. siječnja u 18 sati, u svečanoj dvorani “Tone Peruško” Filozofskog fakulteta u Puli.

Knjiga obrazlaže književnokritičku zabludu koju autor naziva okcidentocentričnom, a koja se, budući da je sistemska, nadaje zapravo kao zabluda književnoteorijska. Kakav je legitimitet znanosti (u ovom slučaju, zapadne znanosti o književnosti) koja svoje načelne sudove donosi na osnovi krnjeg uzorka (u ovom slučaju, zapadne književnosti)? Što je potrebno da se književnost (a onda, u širem smislu, i kultura) i na Zapadu konačno počne proučavati kao takva, kao književnost, bez implicitnih kvalifikativa? Koje su pritom opasnosti od zamjenjivanja teksta kontekstom te od specijalizacije?

Knjigu će predstaviti indolog Krešimir Krnic, viši predavač na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, kulturolog Aljoša Pužar, izvanredni profesor na Fakultetu društvenih znanosti u Ljubljani, japanologinja Irena Srdanović, izvanredna profesorica na Filozofskom fakultetu u Puli i autor.

Priredio B. V.

Leave a Reply


8 − = 7

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum