Svjetovi bez slike i zvuka


Tijekom prošle godine snimljena su dva američka horora čije se radnje odvijaju nakon apokalipse, a protagonisti tih filmova ne smiju se koristiti zvukom i vidom pod prijetnjom smrtne kazne.

U „Mjestu tišine“ (A Quiet Place) obitelj živi na idiličnoj farmi u potpunoj tišini, budući da govor ili drugi glasni zvukovi odmah privlače ubojite predatore koji su okupirali Zemlju i pobili gotovo sve ljude. Nakon što im brutalna čudovišta ubiju najmlađeg sina, ocu obitelji (John Krasinski, ujedno i redatelj filma) najveći problem predstavlja trudnoća supruge (Emily Blunt) i briga kako će roditi dijete u takvim uvjetima.

Netflixov horor „Bird Box“ (redateljica Susanne Bier) također se odvija na Zemlji nakon apokalipse, uzrokovane natprirodnom pojavom koja kod ljudi potiče samoubilačke akcije, a jedina učinkovita zaštita je da se na otvorenim prostorima boravi zatvorenih očiju. Film prati junakinju (Sandra Bullock) kroz dvije vremenske razine, neposredno tijekom naleta smrtonosne pošasti kada je u kasnom stadiju trudnoće i kasnije u opustošenom svijetu.

Zanimljivo je da su obje junakinje trudne, što je dramaturški vrlo obećavajuće u kontekstu ovakvih priča, jer gledatelja ponajprije intrigira kako će uopće roditi dijete u takvim uvjetima, a postavlja se i metafizičko pitanje ima li svrhe donositi novi život u tako pogibeljne i brutalne svjetove. „Mjesto tišine“ je dojmljivije ostvarenje, konciznije priče i zgusnutije atmosfere, dok se radnja filma „Bird Box“ razvodnjuje kroz dvije paralelne priče, iako je vizualizacija sila zla ovdje izvedena na višoj razini.

Redateljica Bier koristi apstraktniji prikaz zla kroz strujanje zraka i šuškanje lišća, dok se Krasinski opredijelio za prilično banalan prikaz čudovišta sličnih alienima. Neovisno o kvalitativnim dosezima, oba filma pružaju vrlo poticajne metafizičke dimenzije i povlače mnoga pitanja. Što preostaje čovjeku ako više ne može govoriti i gledati? Ima li u takvom svijetu uopće smisla stvarati nove živote i produživati ljudsku vrstu?

Ova pitanja nisu samo općeživotno važna, nego se mogu promatrati i u nešto užem metafilmskom kontekstu. Jer bez slike i zvuka nema niti filmske umjetnosti, iako se film u ranom stadiju svojeg razvoja uspješno konzumirao i bez zvuka. „Mjesto tišine“ i „Bird Box“ zgodni su primjeri kako se iz žanrovskih okvira može iskoračiti u neku drugu, ozbiljniju i zahtjevniju dimenziju.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


3 + 2 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum