Uspješan povratak korijenima

PORTRET REDATELJA: PAWEL PAWLIKOWSKI


Poljsko-britanski redatelj Pawel Pawlikowski (rođen 1957. u Varšavi) karijeru je započeo na britanskoj televiziji kao redatelj dokumentaraca, a prvi dugometražni igrani film (The Stringer) režirao je krajem 1990-ih.

Početkom ovog tisućljeća režirao je dramu „Posljednje utočište“, o ruskoj imigrantici u Velikoj Britaniji koja zarađuje kao model na internetu, a zatim obrađuje lezbijsku vezu dviju djevojaka u „Mojoj ljetnoj ljubavi“. Riječ je o solidno napravljenim i društveno aktualnim filmovima, koji su autoru stvorili solidnu reputaciju na međunarodnom planu, a naročito su dobro primljeni na Motovun Film Festivalu („Posljednje utočište“ osvojilo je 2001. Propeler Motovuna, a „Moja ljetna ljubav“ 2005. Posebno priznanje).

Početkom ovog desetljeća Pawlikowski režira svoj do tada najambiciozniji film, fantastični triler o piscu (Ethan Hawke) koji se upušta u vezu s tajanstvenom ženom (Kristin Scott Thomas), iako nije naišao na veliko razumijevanje kritike. Nakon toga Pawlikowski radi veliki zaokret i režira dva vrlo slična filma u kojima se tematski vraća poljskim korijenima, a koja su mu osigurala brojne nagrade, pohvale kritike i status jednog od najcjenjenijih suvremenih europskih redatelja.

Prvi film „Ida“ prati istoimenu djevojku koju redovnice prije zaređenja šalju da upozna jedinu blisku rođaku, inače karakterom i životnim iskustvom suštu suprotnost djevojci, koja će joj pomoći da otkrije svoje pravo podrijetlo. U sljedećem filmu „Hladni rat“ (upravo igra u hrvatskim kinima) Pawlikowski se bavi odnosom intelektualca (pijanist i dirigent) i talentirane djevojke iz naroda tijekom dramatičnog poslijeratnog razdoblja poljske povijesti. Osim što se drame protagonista odvijaju u komunističkoj Poljskoj, filmovi su i stilski vrlo slični.

Pawlikowski koristi crno-bijelu fotografiju, format slike 4:3, kadrovi su pažljivo snimljeni i komponirani, a montažni ritam odmjeren i gladak. Njegovo vizualno pripovijedanje vrlo je tečno uz dominaciju sugestivne atmosfere. Iako su panegirici vezani uz ove filmove možda malo pretjerani, očito je Pawlikowski pogodio dobitnu formulu uz tematski povratak korijenima i odabir dojmljivog vizualnog stila.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


+ 7 = 10

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum