Dojmljivo preplitanje povijesti i suvremenosti

KINO: MILJENICA, redatelja Yorgosa Lanthimosa

Nakon nekoliko uspješnih niskobudžetnih fimova iz grčke faze (Kinetta, Alpe), perspektivni redatelj Yorgos Lanthimos počeo je razvijati međunarodnu karijeru u bogatim produkcijama s poznatim glumačkim imenima (Colin Farrell, Nicole Kidman i drugi).

Najnovija epizoda njegove međunarodne dionice zove se „Miljenica“ (The Favourite) i upravo se prikazuje u hrvatskim kinima. To je ujedno prvi Lanthimosov film čija se radnja odvija u prošlosti, točnije na engleskom dvoru početkom 18. stoljeća. Kraljica Ana (Olivia Colman) problematičnog je fizičkog i mentalnog zdravlja, a na njezine odluke znatno utječe vješta i pokvarena aristokratkinja Sarah (Rachel Weisz) koja je s kraljicom u ljubavnom odnosu. Međutim, situacija se mijenja nakon dolaska mlade i privlačne Abigail (Emma Stone), bivše aristokratkinje koja se također bori za kraljičinu pažnju, što će joj osigurati povratnicu među više društvene slojeve.

„Miljenica“ je vrlo zanimljiv povijesno-biografski film, budući da se iznimna pozornost posvećuje kostimografskoj i scenografskoj rekonstrukciji razdoblja, dok je vizualni stil neobičan za filmove takvog žanra. Pokreti kamere često su neočekivani i naglašeni, koriste se objektivi koji upadljivo izobličuju prostor, a naročito su vizualno dojmljivi noćni prizori snimljeni uz svjetlost baklji i voštanih svijeća. No, pohvalno je da ta vizualna stilizacija nije jedino što „Miljenica“ nudi.

Gledajući prizore dvorskih intriga i spletki, čovjek se ne može oteti dojmu da se takve stvari događaju i danas u državnim kabinetima, korporacijskim uredima i drugim centrima moći. Ljudska priroda i težnja prema moći nije se promijenila, bez obzira na promjenu društveno-političkih okolnosti i razvoj tehnologije, što se može vrlo elegantno iščitati između Lanthimosovih stiliziranih kadrova. Potpisniku ovih redaka „Miljenica“ je njegov najbolji film nakon dojmljive grčke faze.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


− 3 = 2

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum