Društvena aktualnost uz posvetu talijanskoj kinematografiji

KINO: SRETNI LAZZARO, redateljice Alice Rohrwacher

Trenutno se u domaćim kinima prikazuje zanimljiv talijanski film „Sretni Lazzaro“ (Lazzaro felice), redateljice Alice Rohrwacher, s kojim se je hrvatska publika već srela na prošlogodišnjim filmskim festivalima u Puli i Vukovaru.

Redateljica je nagrađena za najbolji scenarij na prošlogodišnjem festivalu u Cannesu, dok je njezin raniji film „Čuda“, koji je prikazan ovih dana na HTV-u, prije nekoliko godina u Cannesu osvojio Veliku nagradu žirija. Početak filma „Sretni Lazzaro“ podsjeća nas na Olmijev klasik „Stablo za klompe“, budući da gledamo idilično talijansko imanje na kojemu vrijedni nadničari obavljaju poljoprivredne poslove u skladu s ritmovima prirode.

Međutim, gledatelj ubrzo shvaća da likovi ne žive u nekom prošlom vremenu, nego u tehnološki naprednoj sadašnjosti, samo što ih vlasnica imanja drži potpuno izolirane u svojevrsnom robovlasničkom odnosu. Pritom je naročito zanimljiv naslovni lik Lazzaro (glumi ga izvrsni Adriano Tardiolo), koji svojim pacifističkim ponašanjem i brigom za druge ljude asocira na sveca, slično Joži Svetom u Babajinoj „Brezi“, te jedini uspijeva održati nevinost i čistoću do tragične završnice filma.

Priča filma prilično je kontroverzna u sociološkom kontekstu, budući da bivši robovi nakon dolaska policije i oslobađanja postaju gradska sirotinja, što znači da žive još gore nego prije i postavlja se pitanje koja je uopće korist od slobode ako ljudi nisu spremni za nju, a to se opet može povezati sa suvremenim društvima koja su prošla tranzicijsko razdoblje.

U povijesno-filmskom kontekstu „Sretni Lazzaro“ je blizak takozvanom magičnom neorealizmu, budući da se redateljičine očite neorealističke preokupacije prožimaju s nadrealnim i snolikim elementima. Zbog sklonosti aktualnoj društvenoj problematici, ali i uspješnog koketiranja s klasicima talijanske kinematografije, „Sretni Lazzaro“ je film koji svakako valja pogledati.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


6 − 5 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum