Izložba „PROJEKCIJE: Motika, Brakhage, Srnec“ u Gradskoj galeriji Pula

Izložba „PROJEKCIJE: Motika, Brakhage, Srnec – Antun Motika i nasljeđe eksperimenta“ bit će otvorena u petak, 15. veljače u 20 sati u Gradskoj galeriji Pula. Kustosice izložbe su Branka Benčić i Sabina Salamon.

„Izložba „PROJEKCIJE“ okuplja izbor radova Antuna Motike (Pula, 1902 – Zagreb, 1992) kojima se aktualizira i kontekstualizira manje poznat i neistražen opus eksperimenata koji su nastajali u kontinuitetu od početka četrdesetih do sredine osamdesetih godina. U tom su periodu bili javno pokazani samo jedanput, u zagrebačkoj galeriji Centar 1968. godine pod nazivom „Svjetlosni odrazi“.

„Gostovanje izložbe u Puli nadovezuje se na izložbu „PROJEKCIJE“ riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti (2017) i realizaciju istoimene izložbe u galeriji ŠKUC u Ljubljani (2018), a predstavlja njezin sažeti dio usmjeren na avangardna umjetnička istraživanja rada sa svjetlom, projekcijama i filmom, te okuplja historijske radove Aleksandra Srneca, Zlatka Hajdlera, Antuna Motike i Stana Brakhagea, sagledavajući ih u suvremenom kontekstu. Izložba predstavlja logičan nastavak Motikine zakašnjele, ali sada već izvjesne revalorizacije.

„Usmjeravajući interes izvan uspostavljenog umjetničkog kanona unutar kojeg funkcionira opus Antuna Motike, u izloženim radovima prepoznajemo suvremen i inovativan odnos prema vizualnom jeziku, težnju za umjetničkim istraživanjima i eksperimentom. Odnosi slika iz projektora, eksperimenta, svjetlosti, vizualne glazbe, lirske, organske ili geometrijske apstrakcije kao istraživačka težnja umjetnika imaju dugu povijest, od Motion Painting (Slikarstva u pokretu) ili Raumlichtkunst Oskara Fishingera, luminokinetičkih istraživanja Laszla Moholy Nagyja, preko ručno bojanih eksperimentalnih filmova Stana Brakhagea do apstraktnih filmova Aleksandra Srneca, GEFF-ovske Kariokineze Zlatka Hajdlera.

„„PROJEKCIJE“ su zamišljene kao skupna izložba koja obuhvaća radove koji su usmjereni upravo na nasljeđe eksperimenta u okviru Motikinog opusa. Kako bi naglasili povijesni kontekst, u dijalog s Motikom ovom prilikom stupaju radovi njegovih suvremenika iz Hrvatske i s međunarodne scene, povezujući ga s eksperimentom u pokretnim slikama (Stan Brakhage, Zlatko Hajdler, Aleksandar Srnec), a ukazuju na nedovoljno prepoznat i istražen inovacijski i anticipatorski potencijal Motikinih luminoeksperimenata u kontekstu suvremene produkcije.

„„PROJEKCIJE“ tako predstavljaju izbor iz fragmentarne panorame svjetla iz projektora, postavljajući Motiku na liniju kontinuiteta eksperimentalnih praksi“, navodi se u predgovoru kataloga kojeg potpisuju kustosice Benčić i Salamon.

Izložba se realizira u suradnji MMSU Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, Zbirke umjetnina Grada Pule i Apoteke – Prostora za suvremenu umjetnost. Izložbu prati istoimena publikacija, dvojezično izdanje (hrvatski i engleski), opsega 110 stranica, ilustrirano fotografijama, s tekstovima Branke Benčić i Sabine Salamon u izdanju MMSU Rijeka, suizdavač je Grad Pula. Knjiga će biti dostupna na otvaranju izložbe.

Priredio B. V.

Leave a Reply


+ 7 = 9

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum