Izložba Raoula Marinija „Hej slaveni“ i Danila Stojanovića „Images from the abyss…“ u galeriji Poola

Izložba Raoula Marinija „Hej slaveni“ i Danila Stojanovića „Images from the abyss…“ bit će otvorene u petak, 15. veljače u 19 sati u pulskoj u galeriji Poola. Izložbe će biti otvorene do 8. ožujka.

„“Hej Slaveni” naslov je izložbe i rezultat istraživanja Raoula Marinija, u kojem se bavi djelovanjem slavenskog ljudskog bića kroz povijest i posljedicama tog djelovanja. Kako se radi o velikom polju Raoul je odlučio razlomiti cjelinu u više samostalnih dijelova, prilikom čega je format kojim se autor bavi (grafika) olakšao taj proces razdvajanja. Raoul uviđa da je taj proces raščlanjivanja kompozicijskih elemenata zapravo princip koji je tražio. „Hej Slaveni” je uvelike inspiriran ciklusom epskih slika pod nazivom „Slavenska epopeja” moravskog umjetnika Alpchonsa Mucha u kojem Raoul nalazi analogiju sa današnjom situacijom na Balkanu i svijetu općenito te je njen svojevrsni nastavak. Raoul se usredotočuje na povijesne događaje na prostorima bivše Jugoslavije kojih ima u izobilju, te ih reinterpretira kroz svoje grafičke uratke“, piše u opisu izložbe.

„Izložba „Images from the abyss…“ je zamišljena kroz seriju ulja na platnu nastalih tijekom protekle dvije godine, pretežito inspiriranih romanticizmom i magičnim realizmom. Radovi nisu povezani nekom narativnom niti, već je sve ostavljeno slobodnoj interpretaciji gledatelja. Pokušao sam reducirati informacije na minimum, a glaziranjem  površine natjerati promatrača da priđe blizu kako bi uspješno protumačio sve nijanse i tonske prijelaze. Slike koje na mene ostave dojam dekontekstualiziram i stavljam u nove situacije. Rezultati su često poražavajući i frustracije koje nastaju uslijed toga, ponekad dovedu do totalnog uništenja rada, ali i do novih spoznaja. Pokušavam uvijek održati dozu intuitivnosti i spontanosti budući da moji radovi ovise o tome. Iako se, možda, na prvu ne bi reklo, nikada ne planiram svoje radove. Oni se u procesu nastajanja konstantno mijenjaju. Nadam se, da iz mojih radova odiše neko drugo vrijeme, misteriozno i usamljeno, u kojemu su ljudi gledali iznad horizonta“, piše Danilo Stojanović o svojoj izložbi.

Raoul Marini rođen je u Puli 22. srpnja 1993. godine. Nakon završene Opće Gimnazije nastavlja školovanje u talijanskom gradu Urbinu gdje upisuje Likovnu Akademiju u klasi Gianluce Murasecchija, smjer Grafike 2012. godine. Nakon stečene diplome seli u Veneciju gdje završava i viši stupanj pod mentorstvom Paola Fraternalija s kojim postaje dobar prijatelj i suradnik u Kulturno Umjetničkoj Udruzi “Lab43 for print”. U udruzi surađuje s mnogim umjetnicima, a između ostalih i sa Stefanom Mancinijem. Članovi udruge nastoje iskoristiti mediji tiska i grafike kao svoj primarni prezentacijski format. “Lab43 for print” je i mjesto okupljanja mnogih umjetnika gdje se razmjenjuju iskustva i ideje, a njegova strategija je bazirana na konceptu Hayterovog “Ateliera 17” gdje su svi umjetnici, profesionalci i amateri, dobrodošli, kako bi naučili tehnike tiska, njima se izražavali i istodobno pridonijeli razvoju i udruge i zajednice.

Danilo Stojanović rođen je u Puli 1989. godine. Nakon završene Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Puli (2004/08, slikarski smjer) 2009. upisuje slikarstvo na katedri profesora Carla Di Raca na Accademia di Belle Arti u Veneciji gdje 2013. završava postdiplomski (BA, smjer slikarstvo). Iste godine s grupom umjetnika osniva umjetnički kolektiv ”Fondazione Malutta” u kojemu je još uvijek aktivan član. 2017. završava magisterij (MA, slikarski smjer) sa pohvalama (110/110) na istoj Akademiji te stječe status Akademskog slikara. Izlagao je na skupnim izložbama u Italiji (galerija Monitor, Rim; Spazio Buonasera, Torino; Magazzino del Sale, Venecija; Studio Tommaseo, Trst; galerija A+A, Venecija). Živi i radi na relaciji između Venecije i Pule.

Priredio B. V.

Leave a Reply


− 1 = 6

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum