Izložba „What…?“ Nataše Berk u Dnevnom boravku DC-a Rojc

Izložba slovenske umjetnice Nataše Berk pod nazivom “What….?” bit će otvorena u petak, 8. veljače u 20 sati u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc. Sama umjetnica kaže da: “objašnjenje ubija, zato je najbolje da sami zamislite svoj opis izložbe”.

Nataša Berk svestrana je, ironično provokativna avangardistica egzistencijalizma s apstraktnim instinktom koja umjetnost promatra iz široke, otvorene i spontane perspektive. Oštrina misli skrivena je iza humora i naivnog dječjeg razumijevanja svijeta. Svoj rad ne ograničava na jedan žanr već se izražava u svim područjima umjetnosti. Ponekad se čak i ne ograničava na svoj identitet, nego prekoračuje granice da bi stvorila osobnost i preobrazila se u lik koji je u stanju istraživati i otkrivati područja koja bi za Natašu Berk bila nemoguća. Broj osobnosti je nepoznat i mnoge od njih tek treba vidjeti. Berk stvara nove identitete s jedinstvenim karakteristikama, koji samostalno osmišljavaju i izlažu vlastite umjetničke projekte i prakse. Važan dio njezina umjetničkog izraza je izvedba i konceptualna izvedba misli.

Nataša Berk rođena je u Njemačkoj 1978. godine. U dobi od šest godina preselila se u Sloveniju. Nakon završene srednje škole za dizajn i fotografiju upisala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Beču (Akademie der Bildenden künste, Wien), program novih medija (video i računalna umjetnost) kod prof. Petra Koglera, gdje je magistrirala 2005. godine. 2006./7. pohađala je kustoski tečaj u SCCA (Institut suvremene umjetnosti) u Ljubljani. Tečaj je završila kao Nataša Berk, kao i jedna od njezinih osobnosti za ovaj tečaj, pod nazivom Mojca Lešnik. Kustosica je nekih izložbi pod imenom Mojca Lešnik. Godine 2009. razvila projekt “Čajnašop”, preko kojeg je (ilegalno) prodavala manje, smiješne i čudne umjetničke proizvode. Godine 2013. izradila je malu galeriju “0.04m³”, a 2015. godine, zajedno s umjetnikom Guillaumeom Stagnarom, izradila je manju pokretnu galeriju “0,02m³”, gdje radi kao kustos i selektor. Berk je sudjelovala na brojnim i brojnim skupnim i samostalnim izložbama u Sloveniji i inozemstvu. Nedavne samostalne izložbe uključuju: Even for Dada, Time is Too Abstract in Maribor (2015); Berk is Just an Illusion in Maribor; Eine revolution ohne tanzen ist eine revolution die sich nicht lohnt u Kinu Šiška, Ljubljana (2016), I can’t draw, but….na Fotopub Festivau u Novom Mestu, Bez gledanja, Okey? na UGM, Maribor 2018, Osobni čin cenzure(projekt) na međunarodnoj grupnoj izložbi na portalu Kibla (Maribor) 2018. Izlagala je u Središnjoj kući umjetnika (Moskva), Wiener Art Foundation (Beč), MFRU + KIBLIX (Maribor), Pixxelpoint Festivalu (Nova gorica), P74 (Ljubljana), Viennabiennale_010 (Beč), TOM Foundation (Amsterdam) i Lothringer13 / laden (München). Kao građanin svijeta sada živi i radi posvuda.

Izložba ostaje otvorena 28. veljače. Organizator događaja je Savez udruga Rojca. Programi u Dnevnom boravku realizirani su sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Pule i Zaklade Kultura nova.

Priredio B. V.

Leave a Reply


2 + 7 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum