Krijumčar treće dobi

KINO: MULA, redatelja Clinta Eastwooda

Tijekom ovog desetljeća u američkoj kinematografiji snimljeni su brojni filmovi s tematikom zloglasnih narko kartela (Sicario, Sicario 2, Savjetnik…), a u hrvatskim kinima trenutno igra jedan koji se u tom mnoštvu izdvaja upravo inventivnom karakterizacijom glavnog lika.

Riječ je o filmu „Mula“, legendarnog redatelja i glumca Clinta Eastwooda, koji se ovdje nakon desetogodišnje stanke (Gran Torino) ponovno našao u dvostrukoj redateljsko-glumačkoj ulozi. Eastwood glumi starca iz američke države Illinois, propalog uzgajivača cvijeća s nesređenim obiteljskim odnosima, koji prihvaća ponudu narko kartela da kamionetom prevozi drogu iz Meksika u SAD.

Iako priča zvuči gotovo nevjerojatno, film je snimljen prema stvarnom događaju, a uspješnosti stvarnog krijumčara dodatno je pridonijela činjenica da je starac bio ratni veteran i uvijek je poštivao zakon, tako da policija nije imala razloga posumnjati u njega. Životno iskusni i mudri Eastwood vješto je spojio priču o neočekivanom posrnuću glavnog lika s temeljnim obiteljskim vrijednostima (najzad ipak ostvaruje kontakt s članovima obitelji), ali to nije sve.

Film je fino protkan humornim elementima, što je potpuno netipično za ovakav žanr, a Eastwoodov lik šali se čak i s opasnim poslodavcima, koji bez problema ispale čovjeku metak u glavu, ali njemu dijelom toleriraju takvo ponašanje zbog životne dobi. Eastwood je u priču o starom krijumčaru inteligentno ubacio i autobiografske elemente, budući da mu kćer u filmu glumi njegova prava kći Alison, a problematičan obiteljski život glavnog lika pripisuje se i samom Eastwoodu (barem ako je suditi po ispovijedima bivših partnerica koji su proteklih godina izašli u javnost).

„Mula“ je u konačnici film koji će zasigurno obradovati brojne Eastwoodove štovatelje, naročito zbog činjenice da je gotovo 90-godišnji veteran još u izvrsnoj formi, ali ni ostali gledatelji ne bi trebali biti razočarani.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


9 + 6 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum