Obilježeno 70 godina od osnutka pulske Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova

Tvornica glazbe slavi svoj 70. rođendan

• Pulska Glazbena škola Ivana Matetića Ronjgova ove godine obilježava 70 godina od svog osnutka, 10. veljače 1949. Na isti je datum tim povodom u staroj zgradi škole u ponedjeljak održana svečanost koja je obilježila početak cjelogodišnjih događanja kojima će se ovaj, za Pulu i regiju vrlo značajan, jubilej dostojno proslaviti.

Iako škola već dulje vrijeme djeluje u prostoru bivše industrijsko-obrtničke škole („žuta zgrada“ na Mletačkoj) svečanost je namjerno održana u starom prostoru u Ciscuttijevoj, ne samo kako bi se podsjetilo na stara vremena, već i otvorila konstruktivna rješenja za revitalizaciju te sada vrlo zapuštene zgrade.

Na svečanosti su se okupili sadašnji i bivši djelatnici i ravnatelji škole, bivši učenici te predstavnici Grada i Županije. Sadašnja ravnateljica, Romana Vuksan Zuban. naglasila je kako je riječ o posebnom trenutku, nabijenom emocijama upravo zbog svih uspomena kojima je ta zgrada natopljena, kao i zbog brojnih vrsnih glazbenika koji su iz nje krenuli u svoje karijere. Naglasila je kako danas školu (zajedno s Područnim odjelom Barban) pohađa 488 učenika s kojima radi ukupno 60 djelatnika, i može se slobodno reći kako je ona tvornica kulture ovoga grada.

Nastupio je potom zbor Maestre, sastavljen od profesorica škole. One su, nakon himne i “Krasne zemlje”, otpjevale i dvije skladbe I. M. Ronjgova. U nastavku je muzikologinja i nekadašnja učenica škole prof. dr. Lada Duraković dala kratak povijesni pregled početaka rada škole u prvih petnaest godina od osnivanja, temeljeći izlaganje na građi koju posjeduje Državni arhiv u Pazinu, te na plakatima i novinskoj dokumentaciji. Sami počeci nisu bili laki, kazala je Duraković. Bila je to poratna, razrušena Pula, opterećena egzodusom. U gradu je bilo malo stručnog kadra – prvih godina u školi su predavali svi koji su imali ma kakvo sviračko znanje. Prostor je bio neuvjetan, nije bilo sredstava za kupnju instrumenata, ploča, gramofona i magnetofona. Među osobama koje su uložile veliki trud u osnivanje škole bili su, uz ostale, prvi ravnatelj Dušan Marčelja (inače dirigent u pulskom kazališnom orkestru, kojega je u vodstvu škole krajem pedesetih zamijenio Mladen Markov), zajedno s Josipom Kaplanom i Zlatkom Špoljarom koji su predavali glazbene predmete na Učiteljskoj školi, Mirom Šibenik koja je predavala glazbeni u hrvatskoj te Višnjom Manasteriotti koja je predavala glazbeni u talijanskoj gimnaziji.

Bili su to redom vrsni stručnjaci koji su dali izniman doprinos hrvatskoj glazbenoj pedagogiji u prošlome stoljeću. U izlaganju je Duraković naglasila da je, unatoč teškim uvjetima, Muzička škola od samih početaka priređivala školske produkcije i javne nastupe koje su mediji redovito i pažljivo pratili. Duraković se osvrnula i na probleme koji su pratili školu nakon uvođenja samoupravljanja, te na trud oko otvaranja srednje škole i izgradnje kata na zgradi. Unatoč nerazmjeru između velikog broja upisanih učenika i mogućnosti nastavničkog kadra, te poratnoj neimaštini, škola se već u prvom razdoblju djelovala nametnula kao važan i nezaobilazan kulturni i umjetnički činitelj grada, surađujući s KUD-ovima, Muzičkom omladinom i ansamblom INK. O tome kakve je rezultate dao uloženi trud djelatnika škole svjedoči i činjenica da su gotovo svi učenici koje je tisak u svojim osvrtima isticao kao nadarene nastavili studij na glazbenim akademijama, a i oni koji to nisu učinili, ostali su vezani uz glazbu tijekom čitavog života.

Svečanost je popraćena retrospektivnom izložbom rada škole u proteklih 70 godina, koja je lijepim sjećanjima posebno dirnula umirovljene djelatnike.

Najavljeno je još nekoliko događanja kojima će se jubilej ove godine obilježavati. Prvi je već 27. veljače, kada će u Circolu nastupiti mali i veliki pijanisti, učenik Luka Buršić, akademski pijanist Zdenko Osip i gudački orkestar. Za idući dan, 28.veljače, najavljen je seminar svjetski renomiranog opernog pjevača Giorgia Suriana, a 17. ožujka u DHB nastupit će slavni maestro Stefan Milenković, koji će dan kasnije u Circolu održati i masterclass za violiniste. Travanj je rezerviran za školsko natjecanje Zlatni svirac i Dane glazbene škole, a 29. travnja, također u DHB-u, održat će se svečani koncert i podjela priznanja u povodu 70. obljetnice škole. Također, tijekom listopada i studenog planira se održati više koncerata djelatnika i drugih aktivnih glazbenika, bivših učenika škole.

Tekst i fotografije Daniela KNAPIĆ

Leave a Reply


+ 1 = 2

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum