Održana Noć muzeja u Puli

Noć muzeja na temu “Muzeji – inovacije i digitalna budućnost” održana je u petak, 1. veljače, a u Puli su se ovoj popularnoj manifestaciji pridružili Muzej suvremene umjetnosti Istre, Povijesni i pomorski muzej Istre te Arheološki muzej Istre. Kao i svake godine i ova je noć muzeja bila uspješna i iznimno dobro posjećena, pa je publika pohrlila u muzeje već u 18 sati kada je manifestacija službeno i započela.

U Povijesnom i pomorskom muzeju Istre publika je uz kuhano vino, kroštule i frutule mogla pogledati izložbe: “Čuvari istarskih fresaka”, “Boks u Puli”, “Buzet na starim razglednicama” i “Fronte se počinju buditi Rudolf Cvetko i Prvi svjetski rat”, dok je u 18 sati pokrenuta digitalna baza kulturne baštine Istre koja će korisnicima biti dostupna preko domene www.ppmi.hr. Pri kraju večeri publiku su zabavljale grupe Urar i The Low Kicks.

U muzejsko galerijskom prostoru Sveta srca Arheološkog muzeja Istre posjetitelj su uz stručno vodstvo mogli pogledati izložbu “Prapovijest u rukama” kojom se slijepim i slabovidnim osobama, ali i svima ostalima, pruža mogućnost da osjete prapovijesne istarske predmete kako bi mogli lakše stvarati slike u mašti dok slušaju priče o prapovijesnim događanjima i načinu života tadašnjeg čovjeka.

Također u Svetim srcima mogla se razgledati i izložba „San u kamenu“ koja sadrži motive iz drevnih kultura Amerike, Dalekog Istoka, Grčke, Egipta kao i motive hrvatske kulturne baštine, a ovaj pulski postav bio je dodatno obogaćen i izlošcima koji predstavljaju Arheološki muzej Istre.

U Galeriji C8 bilo je moguće razgledati izložbu „Anamneza – povijest bolesti u antičkom svijetu“ koja predstavlja jednu od najvećih zbirki rimskih medicinskih i farmaceutskih instrumenata u Europi, a koja se čuva u Arheološkom muzeju u Zagrebu. Tema izložbe priča je o liječenju i pristupima liječenju u antičkom (grčkom i rimskom) svijetu, a posjetitelji su mogli besplatno provjeriti vid, izmjeriti tlak i šećer te provjeriti svoju težinu.

U Muzeju suvremene umjetnosti Istre publika je mogla posjetiti izložbu „U fokusu“ u sklopu koje su zastupljeni autor: Juraj Dobrović, Božica Dea Matasić, Tomislav Brajnović, Petar Brajnović te učenici Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna Pula. U sklopu Noći muzeja organizirane su i igraonice „Artsteps“ te nagradna igra „Muzeji – inovacije i digitalna budućnost“, a za glazbeni dio se pobrinuo duo Tatiana i Toni.

Ovogodišnjoj noći muzeja priključili su se i učenici pulske Gimnazije koji su za tu prigodu pripremili program koji spaja analognu prošlost i digitalnu sadašnjost.

Tekst Boris VINCEK

Fotografije Boris VINCEK i Karin BOLKOVIĆ

Leave a Reply


+ 2 = 7

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum