Predavanje „A ki, se boji štrige još? – Predaje, mitovi i legende Bujštine“ u POU Ante Babić u Umagu

Predavanje Zlatana Varelije „A ki, se boji štrige još? – Predaje, mitovi i legende Bujštine“ u organizaciji udruge „Bujšćinski glas“ bit će održano u četvrtak 21. te u četvrtak 28. veljače u 18 sati u Pučkom otvorenom učilištu Ante Babić u Umagu.

„Usmene predaje jedan su od utjecajnijih usmeno književnih proznih žanrova. S oslonom na postojeću literaturu pod predajom se razumijeva kraća prozna narativna vrsta koja tematizira povijesne događaje i aktere. O predajama koje tematiziraju nadnaravna bića, bića s takvim sposobnostima i nadnaravne pojave, dakle o demonološko/mitskim predajama biti će riječ na ovim dvaju predavanjima. Uvodno, bez znanja o slavenskoj mitologiji nemoguće je spoznati predaje s ovih prostora. Iz slavenske mitologije crpe narodni pripovjedači svoje priče, koje su nekada bile obvezene uz ognjišta, prije spavanja. Klasifikaciju koju je još sredinom prošlog stoljeća utvrdila Maja Bošković Stulli vrednuje se i danas. Demonološke, mitske i kombinacija demonološko-mitske biti će riječ na ovim predavanjima: poput predaje o štrigama i štrigunima, krsniku, kudlaku, mori, mrtvim dušama, mraku i orku, boji, Atili, zakopanom blagu… Poseban osvrt posvetiti će se legendama, jer danas postoji neznanje oko samog značaja legendi te ih se poistovjećuje s predajama. Ono što veseli svakog posjetitelja predavanja biti će prezentirane i audio snimke govornika koji će na dijalektu pričati priče i predaje s temom demonološke i mitske predaje Bujštine“, navode organizatori.

Priredio B. V.

Leave a Reply


9 + 5 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum