Predavanje „Kako se kalio jugoslavenski šlager“ u Klubu Kotač DC-a Rojc

Predavanje Anite Buhin naziva „Kako se kalio jugoslavenski šlager“ bit će održano u srijeda, 6. veljače u 19 sati u Klubu Kotač Društvenog centra Rojc.

„Početak povijesti jugoslavenske zabavne glazbe može se smjestiti u hladno zimsko jutro 1947., kada je “u šest ujutro, u emisiji za „radne ljude koji idu na posao“” Ivo Robić samo uz pratnju klavira na Radiju Zagreb izveo pjesme „Jesenja ruža“ i „Sniježi“. Na drugom kraju, trijumf Miše Kovača na Melodijama Jadrana 1971. s hitom „Proplakat će zora“ koja je netom prodana u rekordnih pola milijuna primjeraka označava vrhunac u procesu stvaranja specifičnog jugoslavenskog zabavno-glazbenog žanra. Kako su jugoslavenski kulturni ideolozi u dva formativna desetljeća, 1950-im i 1960-im, umjesto pjesama o “traktoru koji veselo ore u daljinu” prihvatili “nešto za nježni zagrljaj, za lagano njihanje u ritmu muzike, za dodir, šapat”, koja je bila uloga festivala zabavne glazbe, radija i televizije u promoviranju lakih nota te kako se Jugoslavija okrenula Mediteranu u konstruiranju svojeg pop-kulturnog identiteta, bit će samo neke od tema koje ćemo dodirnuti u predavanju Anite Buhin, uz mnogobrojne poznate i nepoznate glazbene numere“, navode organizatori.

Nakon predavanja slijedi druženje uz glazbenu podlogu selektora reprezentacije jugoslavenskih šlagera 50’/60′.

Anita Buhin je doktorandica povijesti na European University Instituteu u Firenci, te suradnica Centra za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma. Bavi se istraživanjem povijesti jugoslavenske popularne kulture, te uređuje i vodi emisiju o jugoslavenskoj zabavnoj glazbi “Ušlagiraj se” na Radio Rojcu.

Priredio B. V.

Leave a Reply


4 + = 6

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum