Projekcijom dokumentarca „Kontraband“ u Medulinu obilježen Međunarodni dan materinskog jezika

Projekcija dokumentarca „Kontraband“ održana je u petak, 22. veljače u Mulitmedijalnom centru Općine Medulin povodom Međunarodnog dana materinskoga jezika, a u organizaciji udruga Mutila, Sakramenski i Format. Projekcija je održana u sklopu projekta „Kulturni krug po općini Medulin“, kojega su sufinancirale Općina Medulin i Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva iz sredstava Fonda gradova i općina.

Međunarodni dan materinskoga jezika obilježava se, temeljem odluke UNESCO-a od 2000. godine, svakoga 21. veljače. U cilju unapređivanja, učenja i razvoja materinskoga jezika te njegovanja jezične i kulturne različitosti i višejezičnosti, obilježavanjem ovoga datuma, svake se godine iznova želi podsjetiti da jezici nisu samo vitalan dio civilizacijskoga kulturnog naslijeđa, već i nezamjenjivi izraz ljudske kreativnosti i veličanstvene različitosti.

Upravo je želja za upoznavanjem nevjerojatno raznolike jezične baštine istarskog poluotoka bila povodom da se u Medulinu, povodom ovogodišnjeg Dana materinskog jezika održi projekcija dokumentarnog filma „Kontraband“ kojega je udruga Spod Učke realizirala 2017. godine.

Posjetitelji su tijekom događaja imali prilike upoznati dvojac koji stoji iza ovog dokumentarca. Viviana Brkarić i Valter Stojšić predstavili su udrugu Spod Učke koja djeluje na području općine Kršan i šire u Istri, radeći na očuvanju i promociji istarskih dijalekata i kulturne baštine te nešto više rekli o ideji, nastanku i realizaciji filma “Kontraband”.

U širokom spektru aktivnosti udruge ističe se njihov stalan i vrijedan rad na očuvanju i promociji istrorumunjskoga jezika, kojim na sjeveru Istre u nekoliko sela, poglavito Žejane, Lanišće i Šušnjevica danas govori nekoliko stotina Ćiribiraca, te koji pod utjecajem vremena i današnjeg načina života polako nestaje s toga prostora. Radionicama za sve generacije mještana, dječjim jezičnim igraonicama, dokumentiranjem jezika i terenskim radom s izvornim govornicima, prikupljanjem jezične, etnografske i druge arhivske građe, oni djeluju na očuvanju vrijednog bogatstva kojega sačinjava materijalna i nematerijalna kulturna baština te lingvistička raznovrsnost Istre.

Kvalitetan iskorak i vjetar u leđa radu udruge Spod Učke predstavlja uspostava Interpretacijskog centra Ekomuzej „Vlaški puti“ u Šušnjevici, kojega realiziraju u sklopu projekta financiranog sredstvima EU fondova, a zasebna i vrlo uspješna aktivnost produciranje je i realizacija dokumentarnih filmova koji su također posvećeni valorizaciji lokalne baštine i tradicije, s posebnim naglaskom na očuvanje jezika i narječja Istre i Kvarnera.

Sinoć prikazani dokumentarc „Kontraband“ ima za temu upravo kontraband, švercanje, odnosno krijumčarenje koje se odvijalo tridesetih godina prošloga stoljeća na području Istre, kada je za vrijeme talijanske vlasti proglašena „zona franca“ ili bescarinska zona u Kvarnerskoj provinciji. „Zona franca“ je obuhvaćala Rijeku, Opatiju, Ičiće, Iku, Lovran, Mošćeničku Dragu i Matulje i na tom je području roba široke potrošnje bila jeftinija nego u okolnim područjima pa je nastala prilika za način preživljavanja domicilnog stanovništva švercanjem robe iz bescarinske zone.

Intrigantnu priču o „kontrabandu“ – krijumčarenju ispričali su kazivači od kojih se neki osobno prisjećaju vremena u kojem je lokalno stanovništvo u novonastaloj situaciji vidjelo priliku za način preživljavanja. Gorskim putevima preko Učke, na najdomišljatije moguće načine, nosila se roba i preprodavala. “Kontraband“ je bio opasan i težak „posao“, bilo je i pucnjave, pa su prilikom krijumčarenja i bježanja pred „financom“ neki „kontrabandijeri“ i stradali.

Nakon filmske projekcije uslijedilo je druženje i razgovor prisutnih Medulinaca i posjetitelja s gostima iz Šušnjevice, čime se događaj priveo kraju.

Priredio B. V.

Leave a Reply


6 − = 3

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum