Prozor u prošlost „Kućne škropionice. Pobožnost u privatnim domovima“ u izlogu C4 Arheološkog muzeja Istre

Novi Prozor u prošlost „Kućne škropionice. Pobožnost u privatnim domovima“ moguće je razgledati od 4. veljače do 4. travnja u Carrarinoj ulici u Puli. Besplatni primjerak popratnog kataloga dostupan je u jutarnjim satima na istoj adresi, a više o samoj temi može se doznati i na web stranici Arheološkog muzeja Istre.

„Novim Prozorom u prošlost Arheološki muzej Istre predstavlja izložbu „Kućne škropionice. Pobožnost u privatnim domovima“ autorice Aleksandre Mahić. Izložbom su prezentirane dvije kućne škropionice iz fundusa Novovjekovne zbirke, keramička iz druge polovice 18. te staklena iz 19. stoljeća. To su manje, ukrašene posudice u kojima se čuvala blagoslovljena, sveta voda donošena iz crkvi u kršćanske domove. Označavale su mjesto za molitvu i osobne ili obiteljske religijske rituale. Najčešće su smještane pored kreveta, kako bi se ujutro i navečer vjernici mogli prekrižiti i izreći molitvu, a rjeđe su se nalazile i na ulazu u kuću gdje su ih domaćini i posjetitelji koristili pri ulasku i izlasku.

„Ti se predmeti vjerske kulture javljaju u razdoblju između 15. i 16. stoljeća, a njihovu pojavu, smještaj i razvoj oblika možemo pratiti i u slikarstvu na brojnim prikazima interijera. Široko su zastupljene u svim slojevima društva unutar kršćanske zajednice od 16. do prvih desetljeća 20. stoljeća. Njihova se upotreba postepeno gasi između dva svjetska rata, osobito nakon Drugog. Kućne su škropionice svojim oblikovanjem i sadržajem pratile razvoj mode i ukusa različitih povijesnih razdoblja i na taj način dokumentirale stilske karakteristike vremena u kojem su nastajale, ali i ukazivale na osobnost vlasnika, njegovu vjeru i pobožnost te na socijalni status“, piše u opisu izložbe.

Priredio B. V.

Leave a Reply


+ 2 = 10

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum