Tri gostovanja u Istarskom narodnom kazalištu

„Nikomu pravo“, „Balon“ i „Četiri godišnja doba“

• Lutkarska predstava „Nikomu pravo“, predstava „Balon“ te balet „Četiri godišnja doba“ gostovanja su ovotjednog programa Istarskog narodnog kazališta Gradskog kazališta Pula.

Lutkarska predstava „Nikomu pravo“ iz produkcije Kazališta lutaka Zadar autorice i redateljice Ane Prolić, prema motivima narodne pripovijetke „Svijetu se ne može ugoditi“ na programu je u utorak 5. veljače u 9.30, 11 i 18 sati. „Predstava „Nikomu pravo“ govori o želji da se udovolji okolini, pa i „cijelome svijetu“, kako bi se zadobila tuđa naklonost, potvrda o ispravnosti, te stvorio osjećaj prihvaćenosti, pri čemu dolazi do potiskivanja i odbacivanja vlastitih želja i stavova, a u konačnici i same osobnosti. U vremenu u kojemu smo sa svih strana napadnuti agresivnim „odredbama“ – kako treba izgledati, kako se ponašati, kako treba misliti, kako provoditi vrijeme, koju vrstu jogurta treba piti – a koje nastojimo ispuniti kako bi se – po tuđim mjerilima – ostvarili, bili uspješni i sretni, ukalupljeni, uklopljeni i potapšani po ramenu, valja se podsjetiti do koje mjere poništavamo sami sebe. Jer, kako god okrenuli, nekomu neće biti pravo“ piše u opisu predstave.

Predstava „Balon“ Mate Matišića u režiji Zorana Mužića iz produkcije HNK Zadar na rasporedu je u srijedu 6. veljače u 20 sati. U predstavi igraju: Alen Liverić, Davor Jureško, Žana Bumber i Petra Težak. „Zabavljajući nas svojim spisateljskim talentom Mate Matišić dovodi u pitanje samu svrhu kazališta, percepciju kazališnih žanrova kakve ih poznajemo i njihovu upitnu mogućnost djelovanja na suvremenog gledatelja. Usprkos skepsi u moć kazališta ili upravo zbog nje same, Matišić uspijeva pokrenuti glumačku igru, a oskudnim scenskim rekvizitarijem stvara bogatu i intenzivnu predstavljačku lepezu. Drama, komedija karaktera, komedija zabune, melodrama, pučko kazalište, žanrovi su koji se izmjenjuju u predstavi stvarajući istovremeno koherentno kazališni događaj koji na kraju predstave stavlja gledatelja u sućutnu poziciju kako za glavnu junakinju tako i za kazalište samo“, piše redatelj Mužić.

Balet „Četiri godišnja doba“ u izvedbi Ariston proballeta iz Sanrema. gostovat će u INK-u u petak, 8. veljače u 20 sati. Koreografiju na glazbu Antonija Vivaldija potpisuje Marcello Algeri. „Nevidljiva linija povezuje četiri godišnja doba u potrazi za njihovom dušom i onim zrnom ludila koji sjedinjeni postaju tajnom sreće (završna glazba). Zapravo, ovaj balet, uz predivnu glazbu originalna četiri godišnja doba Vivaldija i onih Richterovih, nije ništa drugo nego nježan i uzbudljiv razgovor koji otvara mnoga pitanja čije ćete odgovore, nadamo se, početi otkrivati s nama“, piše u opisu baleta.

Priredio B. V.

Leave a Reply


+ 6 = 12

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum