„Brodolomke“ Kazališta Moruzgva i Ludens Teatra uvjerljivo osvojile 12. Zlatni zub u Poreču

Glumci, brodolomci Daria Lorenci Flatz, Sanja Milardović, Ecija Ojdanić, Anita Matić Delić te Luka Petrušić, umorni nakon dvije odrađene predstave u istom danu u subotu 9. ožujka u Poreču, široko su se osmjehivali i ponosno pokazivali svoj “Zlatni zub”, nagradu koju su uvjerljivo osvojili na ovogodišnjem, 12. po redu Festivalu komedije i smijeha. Ništa manje zadovoljna nije bila ni postava “Furbaćone 2” Istarskog narodnog kazališta iz Pule, sretna i zahvalna što je u vlastitom dvorištu odnijela drugu nagradu, “Srebrni zub” zlatnoga sjaja.

Posebnost ovog Festivala je u tome što o pobjedniku odlučuje publika jačinom svoga pljeska kojeg mjeri posebna aplikacija, odnosno pljeskometar, koji potom nedvojbeno utvrđuje pobjednika, a prema riječima organizatora vladao je veliki interes i gotovo sve predstave bile su rasprodane. Više od dvije tisuće gledatelja pratilo je 12. Festivala komedije i smijeha “Zlatni Zub” te su u periodu od 26. veljače do 10. ožujka imali priliku pogledati dvanaest izvedbi devet predstava i odličan popratni glazbeni program kojeg su sačinjavali koncerti Barbare Munjas, Cool Quarteta i Porečkih delfina.

Nagrade su predali voditelj glazbeno-scenskog odjela Pučkog otvorenog učilišta u Poreču David Belas i Suzana Rupenović nakon što su otvorili omotnice u hollywoodskoj maniri, ali u neformalnoj ceremoniji bliskoj publici, istaknuvši da su između velikih produkcija i intimnih ispovijesti našli put da podignu festival na još višu razinu. Prije dodjele nagrada osvrnuli su se s nekoliko riječi posebno na svaku od izvedenih predstava ovogodišnjeg festivala. U službenom natjecateljskom programu pored pobjednika nastupili su “I živjele su sretno…?” Scene Gorica, predstava koja je neplanirano i na zahtjev publike izvedena dvaput u istom danu. Uslijedila je predstava  “Porn star” namijenjena samo punoljetnim gledateljima, a producirao ju je nezavisni i samostalni Ri Teatar koji su provokativnom izvedbom prema Belasovim riječima pomakli granicu prema trashu.

Potom je odigrana predstava koja se izdvojila kao jedna od najpotpunijih i najzaokruženijih, komedija zagrebačkog Hit teatra “Julijin balkon”. Ovo djelo nadahnuto Shakespearovom najpoznatijom tragedijom, režirala je Iva Srnec, a glume sjajni Ana Vilenica, Mladen Kovačić i Matea Elezović Brdar. Popularni glumac i voditelj Tarik Filipović u autorskom projektu “Ćiro” je iznenadio i stvarno dočarao svojom karizmom legendarnog Miroslava Blaževića Ćiru, a Belas je naglasio da će sigurno do kraja godine ponovo gostovati u Poreču i onima koji nisu bili iskreno preporučio da dođu pogledati predstavu jer se radi o zaista fantastičnoj izvedbi. U koprodukciji Kazališta Tragači i Centra mladih Ribnjak nastala je predstava  nazvana “Majstor Jura”, monokomedija čija je autorica i redateljica Jelena Hadži-Manev, inače glumica, a nastupila je Marijana Matoković iz Požege. Izvedena je 8. ožujka uvodeći gledatelje u jednu intimnu ispovijest koja ih je kroz smijeh dirnula u dušu, a takva priča o snažnoj djevojci bila je prigodna za Dan žena.

Poznata predstava “SHAKEspeare na Exit” zagrebačkog Teatra Exit koja je izvedena prije početka festivala nije se natjecala nego je bila njegov svojevrstan uvod, a izvan konkurencije se u nedjelju 10. ožujka odigrala i predstava namijenjena djeci “Priče iz Čarobne kutije” u produkciji pulskog Teatra Naranča i izvedbi Elizabete Košeto i Mathilde Vukosavljević, dok režiju potpisuje Majkl Mikolić.

Uslijedila je dodjela nagrada te su na pozornicu izašli i “Srebrni zub” primili za “Furbaćonu 2”, ravnateljica Istarskog narodnog kazališta Pula Gordana Jeromela Kaić, režiser Jasminko Balenović, glumci Luka Mihovilović i Rade Radolović. Uz njih su u ovoj predstavi na istarskoj čakavici u koju je INK uložio mnogo truda, a čija je svečana premijera izvedena tek prije sedam i pol mjeseci, glumili još i Valter Roša i Lara Žilović. Ravnateljica Kaić istakla je važnost nagrade koja im je uručena, te još jednom zahvalila autorskom i tehničkom timu kao i porečkoj publici na dugotrajnom aplauzu kojeg im je dodijelila na samom početku natjecateljskog dijela festivala.

Prva nagrada “Zlatni zub” je uručena glumicama i glumcu koji su izveli pobjedničku predstavu “Brodolomke” u koprodukciji Kazališta Moruzgva i Ludens Teatra i režiji Krešimira Dolenčić. Ova je predstava autorski projekt nastao prema ideji i predlošku Ane Maras Harmander, a koreografija je rad Ilone Cvitić. Brodolomke glume, plešu, pjevaju i

 gube se u svojim ovisnostima nastojeći prebroditi životne nedaće koje su im nametnute zato jer su žene, a njih međusobno povezuje jedini muški lik koji vješto održava i vezu s publikom. Brodolomke su na daske teatra u Poreču izašle dva puta u istom danu, a već prvom popodnevnom predstavom oduševile su publiku i pretekle jačinom pljeska ovogodišnju konkurenciju, a večernja izvedba nadmašila je prvi rezultat. Gorko-slatku predstavu o alkoholizmu, punu britkog i kvalitetnog humora isprepletenog s teškim trenucima iz života protagonistica Hane, Bebe, Dinke i Mateje, koje terapijom plesom otkrivaju uzroke svoga problema sjajno su odigrale Daria Lorenci Flatz, Sanja Milardović, Ecija Ojdanić i Anita Matić Delić te njihov terapeut Luka Petrušić i dokazali da se o svemu može i treba govoriti otvoreno, uz puno suza, ali i smijeha.

David Belas se još jednom zahvalio svim sponzorima i donatorima, a prvenstveno gradu Poreču  na potpori bez koje ovakav bogat program festivala ne bi bilo moguće ostvariti. Uz Grad Poreč pokrovitelji 12. Zlatnog zuba, festivala komedije i smijeha, i ove su godine bili Istarska županija, Ministarstvo kulture, TZ Grada Poreča, Valamar Riviera i Vina Damjanić.

Za kraj je naglasio da posebna zahvala ide i publici za svaku potrošenu kunu za ulaznice, te sve posjetitelje pozvao u foaje na koncert karizmatične Barbare Munjas Calligraphy i čašu šampanjca. A da je samo jedna čaša po glavi sasvim dovoljno, naučile su nas naše Brodolomke!

Tekst Marko ŠORGO i Lidija KUHAR

Fotografije Lidija KUHAR

Leave a Reply


− 4 = 5

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum