Izložba Ive Fonović „Whale… Lift, Fill, Plump“ u galeriji Poola

Izložba Ive Fonović „Whale… Lift, Fill, Plump“ bit će otvorena u petak, 22. ožujka u 19 sati u pulskoj galeriji Poola. Izložba ostaje otvorena do 11. travnja.

„U nedostatku pravog studija za rad i balansiranju između majčinstva i umjetničkog izričaja, prigrlila sam novu materiju koja mi omogućava rad neovisno o prostoru i omogućuje lakše manipuliranje vremenom. Ta materija navela me da istražim odnose između ljepote, antropocentrizma i svijesti u društvu i politici koje podržavaju konzumerizam i svojevrsna je auto refleksija. Plastična ambalaža pakira nas odajući privid savršenosti, a istovremeno skrivajući od nas otpad, ružne posljedice našeg uživanja. U radu „Lift, fill, plump“ koristim rječnik estetske kirurgije, asocijativno svaku riječ simbolički kroz materiju komponiram u rad svodeći suvremeni pojam ljepote na trash. Instalaciji „Whale“ i radu „Tortoise yourself“ zajedničko polazište je sintetička realnost i poziv na auto refleksiju promjenom perspektive. Skulpturu više ne definiram na klasičan način, u objektima i instalacijama koje nastaju, naglasak stavljam na prostor. Struktura je poništena, a mogućnost variranja materijom i bojom je velika“, piše autoric u opisu izložbe.

Iva Fonović rođena je u Požegi 1981. godine. 2010. godine stječe MA iz kiparstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Mire Vuce. Iste godine seli se u Pulu i zapošljava u Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna – Pula u kojoj predaje stručne predmete. Izlagala je na skupnim i samostalnim izložbama (Galerija Studentskog doma Pula, Galerija Luka, HDLU Istre, Pula, Studio MSUI/MACI – Verudela, Pula, Muzej – Museo Lapidarium, Novigrad, Multimedijalni centar, Rovinj, Kunstraum – Kulturzentrum Langenfeld, Langenfeld, Njemačka, Galerija Ciraki, Požega, HDLU Zagreb, Galerija Likum, Zagreb, MKC Split, Muzej suvremene umjetnosti, Rijeka, Galerija ULUPUH, Zagreb, Galerija likovnih umjetnosti, Osijek…). Članica je HDLU-a Istre i udruge Krater. Svojem radu pristupa istraživački uvijek istražujući mogućnosti novih materijala i tehnika.

Priredio B. V.

Leave a Reply


5 − 4 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum