IZLOŽBA PLAKATA FILMSKIH FESTIVALA PREDRAGA SPASOJEVIĆA U HUIU galeriji

„Dobri duh festivala“

• Otvorenje izložbe plakata filmskih festivala Predraga Spasojevića „Dobri duh festivala“ bit će održano u četvrtak, 21. ožujka u 20 sati u pulskoj HUIU galeriji.

„Izložba je prvi put predstavljena publici u sklopu Pulskog filmskog festivala 2014. godine. Danas nakon gotovo pet godina imamo čast ponovno ugostiti bogat opus značajnog pulskog dizajnera, Predraga Spasojevića, kako bi novim školskim generacijama omogućili da se upoznaju s jednim područjem njegovog rada – filmskim plakatom“, navode organizatori.

“Predrag Spasojević još kao student Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu započinje suradnju s Pula film festivalom, odnosno ondašnjim Festivalom Jugoslavenskog igranog filma (FJIF). Godine 1984. oblikuje prvi plakat – bombon-Arenu – a nastavlja sa serijom vizualnih rješenja, gotovo u kontinuitetu, do 1991. Za 32. FJIF iz 1985. kao formalnu osnovu odabire režisersku stolicu, a za 33. festival temu posreduje na nekonvencionalan i duhovit način komponirajući nekoliko redova kino sjedalica među kojima stoji strašilo raširenih ruku napunjenih filmskim vrpcama. Rješenje plakata, međutim, izazvalo je oprečne javne kritike. Različita tumačenja spornog strašila vremenom su pala u zaborav sve dok 1987. nije stigla vijest iz Los Angelesa da je isti plakat dobio II. nagradu Key Art Awardsa prestižnog Hollywood Reportera. Uz to, posebnu nagradu za dizajn dobio je i Predragov plakat za 21. MAFAF iz 1986., koji “predstavlja ribež na kojem netko riba film“. Ništa manje nisu bili zapaženiji i uspješni plakati s Bebama ili Vješticama, a završava plakatom za otkazani FJIF 1991. godine. Nakon poduže stanke, godine 2007., sada već zreli Spasojević, ponovno oblikuje vizualni identitet 54. Pula film festivala. Ovoga puta naglasak ne stavlja na fotografiju nego na ilustraciju jednostavnog, dopadljivog i dobrohotnog bijelog duha koji dominira na svim detaljima filmskog vizuala uz slogan Dobri duh filma. No, s ćudljivom moći plakata Spasojević se ponovo susreće kod prezentacije najavnog plakata za sljedeći, 55. festival. Zbog “provokativnog i nemoralnog“ idejnog rješenja, organizator odustaje od realizacije. Uz dosjetljiv slogan Deset dana kreacije na plakatu je prikazana Arena prema kojoj hitaju stilizirani spermiji; osim jednog koji se kreće suprotnim smjerom. Oblikovanje nije bilo ništa manje dopadljivo od Dobrog duha filma, ali je poruka (pre)doslovno iščitana kao vulgarizacija filmskog medija i jednog spomenika kulture. Bilo kako bilo, dobri duh festivala nije se više ponovio”, piše Jerica Ziherl u monografiji P. S. Predrag Spasojević.

Predrag Spasojević rođen je u Čapljini 1959. godine. Diplomirao je na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti 1985. godine pod mentorstvom prof. Miroslava Šuteja. Ubrzo postaje članom ULUPUH-a, HDLU-a, i HZSU-a te stječe status slobodnog umjetnika. Profesionalno se bavio grafičkim oblikovanjem još od studentskih dana pa sve do prerane smrti 2010. godine. Tijekom tog razdoblja surađivao je s mnogim kulturnim, društvenim i privrednim institucijama oblikujući prepoznatljive vizualne identitete, sredstva vizualne komunikacije i monografije (Pula film festival, HNK Split, HNK Ivan pl. Zajca Rijeka, SAKUD, HDLU Istre, Arenaturist, Turistička zajednica grada Pule, Turistička zajednica općine Medulin, Turistička zajednica grada Labina, Turistička zajednica Istarske županije, Vinistra, Uljanik, Udruga proizvođača istarskog pršuta, Vina Matošević, Kozlović vina… ).

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja: Key Art Awardsa prestižnog Hollywood Reportera za dizajn filmskog plakata, Velike nagrade Zlatna ruža na Festivalu tržišnih komunikacija u Portorožu za seriju plakata, Prve nagrade Media marketing u Ljubljani za autorsko rješenje kalendara te nagrada za najbolji turistički katalog Hrvatske turističke zajednice i najboljeg dizajnera Istre i dr.

Živio je i stvarao u Puli, bio zaljubljenik u Istru i njenu arhitekturu, što ga je potaklo da se posljednjih godina života, uz grafički dizajn, posveti dizajnu interijera i revitalizaciji stare istarske gradnje.

O njegovom je stvaralaštvu 2013. godine objavljena likovna monografija, a 2017. godine snimljen je dokumentarni biografski film „Mapa puna snova“ u režiji Danila Lole Ilića i u produkciji agencije Medit.

Izložba je otvorena do 3. travnja, od ponedjeljka do petka od 12 do 14 sati i od 18 do 20 sati.

Priredio B. V.

Leave a Reply


9 + 5 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum