NAJAVLJENA KONFERENCIJA O JAVNO-CIVILNOM PARTNERSTVU I SUDIONIČKOM UPRAVLJANJU U KULTURI MI PLUS PROJEKTA U BALAMA (21. i 22. ožujak 2019.)

“Izazovi održivosti partnerstava temeljenih na sudioničkom upravljanju”

Konferencija o javno-civilnom partnerstvu i sudioničkom upravljanju u kulturi “Izazovi održivosti partnerstava temeljenih na sudioničkom upravljanju”, najavljena je na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u palači Soardo Bembo u Balama. Radi se o konferenciji koju organiziraju partneri okupljeni u MI plus platformi u sklopu istoimenog projekta i koja će biti održana 21. i 22. ožujka 2019. u palači Soardo Bembo u Općini Bale. Na konferenciji su se prisutnima obratili Sandi Drandić, zamjenik načelnika Općine Bale, Marino Jurcan, voditelj projekta i predsjednik udruge Metamedij te Ivana Čehić Rabljenović, suorganizatorica konferencije i predsjednica udruge Faro11.

Sandi Drandić je u ime domaćina pozdravio i predstavio govornike i kazao da se radi o projektu više dionika koji je financiran i od strane fondova Europske unije te da su Bale prepoznate kao potencijalni partner, ali i kao primjer dobre prakse. Marino Jurcan je zahvalio Općini Bale na domaćinstvu i gostoprimstvu te je predstavio partnere koji su došli na konferenciju: Mateju Filipović-Sandalj iz udruge Metamedij, Noela Mirkovića iz Labin art expressa XXI, Marka Bolkovića iz udruge Sonitus i Aleksandru Vinkerlić iz Istarske kulturne agencije – Agenzia culturale Istriana.

– Smatramo da je će sudioničko upravljanje koje je tema konferencije biti bitno u buduće vrijeme, a konferencija je namijenjena predstavnicima udruga, zaposlenicima ustanova odnosno akterima u kulturi u širem smislu koji bi htjeli jačati svoje sposobnosti i kapacitete za sudioničko upravljanje. Ono s jedne strane pridonosi tome da se resursi koji su u kulturi na žalost sve oskudniji što bolje koriste te da kultura bude javno dostupna što većem broju ljudi, a s druge strane da mi kao kulturnjaci naučimo kako da što kvalitetnije uključimo našu publiku i korisnike naših programa u njihovo kreiranje. Tijekom dva dana konferencije planirali smo prezentirati primjere dobre prakse, studije slučajeva i istraživačke radove. Imat ćemo nekoliko panel diskusija, a osim samog učenja i upoznavanja bitno nam je i da dođe do umrežavanja unutar Istre s obzirom da u županiji postoje još tri projekta na sličnu temu: Društveni centar Rojc u Puli, Lamparna u Labinu i Nevidljivi Svetvinčenat koji razvijaju slične centre. Lijepo je da se upoznamo i sretnemo neke druge aktere koji možda nisu već sada uključeni u te projekte, ali bi se htjeli pridružiti te da se na neki način povežemo. Samoj temi smo htjeli pristupiti kroz način koji propituje sudioničko upravljanje te da se razgovara i o izazovima jer je u teoriji i na papiru to sve lako i izgleda lako izvedivo. Izazovi su političke prirode – pitanje je da li u društvu postoji dovoljna razina demokracije i povjerenja prema drugima iz sva tri sektora: privatnog, civilnog i javnog, odnosno da li su djelatnici u kulturi uopće spremni na takav model upravljanja i suradnje, da li publika zna o čemu se radi te da li je voljna u tome sudjelovati i na koji ju se način može uključiti. To su izazovi o kojima ćemo pričati i nadamo se da ćemo doći do korisnih odgovora, kazao je Jurcan.

Ivana Čehić Rabljenović je predstavila program konferencije koja počinje u četvrtak, 21. ožujka u 8 sati kada je registracija.

– Nakon toga slijedi uvodni govor te predavanje „Sudioničko upravljanje u kulturi: sudjelovanje u razvoju lokalne kulture i kulturne politike“ Teodora Celakoskog. Nakon pauze za ručak na redu je jedino predavanje na engleskom jeziku „Zajedničko planiranje i upravljanje prostorima: nova generacija civilnih i kulturnih prostora u EU“ koje će održati Levente Polyak. Nakon pauze za kavu slijedi Panel razgovor „Izazovi sudioničkog upravljanja u praksi“ na kojem će govoriti predstavnici SU Molekula iz Rijeke, KA-MATRIX-a iz Karlovca, zagrebačkog Pogona, Magacina u Kraljevića Marka iz Beograda, RogLaba iz Ljubljane te MI+ iz Pule, a moderatorica će biti Suzana Jašić. Slijedi potom predstavljanje projekata iz Istre financiranih u sklopu poziva Kultura u Centru – potpora razvoju javno-civilnog partnerstva u kulturi, a to su: Grad(imo) Rojc Saveza udruga Rojca, DKC Lamparna, L.A.E.-a XXI i Nevidljiva Savičenta Općine Svetvinčenat. Drugi dan, u petak 22. ožujka, program počinje obilaskom tvrđava u Balama pod vodstvom Ivana Maričića, direktora društva Fort Forno d.o.o.. Program se nastavlja predavanjem Sandija Drandića „Model upravljanja Općine Bale“ te predstavljanjem „Prostori sudjelovanja – razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice” Ureda za Udruge. Nakon pauze za ručak bit će održano predstavljanje MI+ platforme od početaka do danas te budući planovi o čemu će govoriti Marino Jurcan, predsjednik udruge Metamedij i Marko Bolković, predsjednik udruge Sonitus; kazala je Čehić Rabljenović koja je pojasnila i princip prijave na konferenciju.

Na konferenciju se mogu prijaviti članovi i zaposlenici udruga i umjetničkih organizacija, zaposlenici javnih ustanova u kulturi kojima je osnivač jedinica lokalne ili područne samouprave te zaposlenici jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave. Za prijavu je potrebno ispuniti prijavnicu. Rok za prijavu produljen je do 17. ožujka 2019. Putni troškovi biti će pokriveni svim gostima kojima je put do Općine Bale udaljeniji od 30 km u jednom smjeru.

Marino Jurcan je za kraj kazao da je za projekt “MI plus” dodijeljeno sveukupno 797.402,28 kn, od čega 677.791,94 kuna sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Tekst Boris VINCEK

Fotografije Ivana-Nataša TURKOVIĆ

 

Leave a Reply


2 + = 3

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum