Natječaj za mlade dizajnere Hrvatskog udruženja interdisciplinarnih umjetnika

rok: 01.05.2019

Hrvatsko udruženje interdisciplinarnih umjetnika – HUIU raspisalo je natječaj za mlade (15 – 25 g.) neafirmirane i buduće modne dizajnere naziva „Čudnovati svijet Moebiusa“. Natječaj je organiziran u sklopu IN DIS PROJEKT-a te završnog multimedijskog događaja IN DIS FORM na temu stripa Moebius u čast autoru Jeanu Giraud – Moebiusu (1938.-2012.- francuskom umjetniku, strip crtaču i piscu) u suradnji s Arena Hospitality Groupom d.d.

Ovogodišnji  događaj IN DIS FORM u fokus stavlja mlade neafirmirane i buduće modne dizajnere od 15 do 25 godine, bez obzira na formalno obrazovanje, kojima je zadatak izrada skica mini kolekcije od pet modela na zadanu temu „Čudnovati svijet Moebiusa“.

Od pet modela kandidati moraju naznačiti jedan model koji će biti izveden za sudjelovanje na završnom multimedijskom događaju IN DIS FORM koji će se održati 25. srpnja na lokaciji Park Plaza Histria Pula. Natječaj je otvoren za sve, bez obzira na formalno obrazovanje. Prijaviti se mogu talentirani pojedinci ili grupa od dva člana. Uz skice modela potrebno je priložiti koncept kolekcije te detaljan opis modela, tkanine i materijala koje se namjeravaju koristiti.

Odabrani kandidati u drugoj fazi Natječaja trebaju izraditi naznačeni model i poslati detaljne fotografije izvedenog modela do 1. srpnja. Natječaj je otvoren od 2. ožujka  do 1. svibnja u 23:59 sati.

Svi radovi šalju se isključivo elektroničkom poštom putem ( Jumbo Mail ili We transfer) na e-mail: huiu@huiu.hr.

Nepotpune prijave i prijave pristigle nakon roka neće se razmatrati.

Dodatne smjernice u izradi skica kolekcije:

– Istražiti kostimografske elemente u stripu MOEBIUS,

– Jean Giraud – Moebius (1938.-2012.) francuski je umjetnik, strip crtač i pisac koji je svoja djela stvarao u stilu Francusko-belgijske škole stripa. Zasigurno jedan od najznačajnijih autora europske strip scene, a i jedan od najcjenjenijih strip umjetnika u svijetu. Pod imenom Jean Giraud poznat je kao autor svjetski popularnog western strip naslova Blueberry s piscem Jean-Michel Charlierom i kojeg je crtao do kraja svog života. Blueberry slovi za jednog od prvih anti-heroja western stripa. Što se tiče američke super herojske strip scene svoji trag je ostavio na jedinstvenom stripu o Silver Surferu po scenariju nikog drugog nego samog Stan Leeja.

Najpoznatiji radovi su njegove serije naučnofantastičnih strip priča poznatih po njegovom surealnom, gotovo apstraktnom stilu koje je 1975. godine počeo potpisivati pod pseudonimom “Moebius”. Od “Arzacha”, prvog stripa koji će Moebius potpisati, pa preko “Inkala” koji je radio s Alejandrom Jodorowskim, Moebius je stripu zadao potragu za univerzalnom istinom. Moebius, za razliku od Girauda, ima čišći stil i poigrava se arhetipskim prizorima iz snova, na način da u svakom čitatelju proizvodi jedinstven osjećaj. Utjecaj koji je Moebius uspio proizvesti nevjerojatnih je dimenzija: u filmovima “Blade Runner”, “Alien” i “Peti element”.

UVJETI PRIJAVE

Natječaj je javan i otvoren za sve bez obzira na formalno obrazovanje.

Prijaviti se mogu mladi kreativci između 15-25 godina koji imaju afinitet ka modnom dizajnu.

Dokumentacija Natječaja nalazi se na stranici: www.huiu.hr

PRIJAVA ZA NATJEČAJ

Na natječaj je potrebno poslati sljedeće:

– Ispunjenu prijavnicu

– Opis i koncept kolekcije

– Skice 5 modela mini kolekcije na zadanu temu Film pod zvijezdama.

– Detaljni opis modela te tkanine i materijali koje se namjeravaju upotrijebit u izradi jednog modela.

Svi kandidati koji su zadovoljili formalne uvjete Natječaja predstaviti će svoje modele na završnoj reviji IN DIS FORM na lokaciji Park Plaza Histria – Arena Hospitality Group d.d. Pula, 25. srpnja na kojem će stručni žiri odabrati pobjednik natječaja koji će osvojiti novčanu nagradu od 1.500 kuna kao poticaj za daljnji rad.

Stručni žiri: Elica Iljoska – predstavnica Strukovne škole, Sanja Simeunović Bajec – predstavnica ŠPUD-a, Manuela Kraljević -predstavnica Arena Hospitality Group-a d.d. te Katja Kliba i Kristina Nefat dopredsjednice HUIU-a.

Priredio B. V.

Leave a Reply


1 + = 10

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum