Otvorenje izložbe Roberte Weissman Nagy „There is no there, there“ u Muzeju grada Umaga

Otvorenje samostalne izložbe Roberte Weissman Nagy naziva „There is no there, there“ bit će održano u subotu, 9. ožujka u 19 sati u Muzeju grada Umaga. Autoricu će predstaviti kustos izložbe Eugen Borkovsky.

 „…U ovom nastupu, unutar dvaju aktivnih prostora umaškog likovnog koridora, bit će potreban napor gledanja. Naravno, ne samo zbog promjene prostora već i zbog ujedinjavanja doživljaja iz obaju. Odušak će biti moguć napuštanjem prvog prostora i fizičko kretanje ka drugom kroz, ranim proljećem, obilježeni grad. Ali, nakon ulaska u drugi prostor, opet ćemo ostati osupnuti ponuđenim. Naime, ni u jednom od njih umjetnica nas ne prepušta „lijepim slikama“, uobičajenom iskazu interpretacije oblika. U obje situacije, a koje su smisleno povezane, nećemo biti pošteđeni dojmova izazvanih materijalizacijom propitivanja: načinima dvodimenzionalne i trodimenzionalne scene. Dogodit će nam se prelamanje viđenog. Nakon kadrova video-rada, nude nam se predmeti koje, nezgrapne ali upozoravajuće, možemo čak i dodirnuti. Ili, ako idemo obrnutim redom, nakon opredmećenih propitivanja, naći ćemo se usred asocijativnih kadrova u kojima direktno sudjeluje umjetnica. U oba slučaja naći ćemo se na „mjestima bez oslonca“. Roberta Weissman Nagy uvodi nas u poziciju promatrača koji se mora odlučiti što doživljava postajući sudionikom projekta. Doživljava li predmete ili događaj…“, piše Borkovsky u predgovoru kataloga.

Roberta Weissman Nagy rođena je u Puli gdje završava Srednju umjetničku školu. Akademiju likovnih umjetnosti završila je u Beogradu, na Odsjeku za kiparstvo i likovnu pedagogiju, u klasi prof. Jovana Kratohwilla 1988. godine. Kiparstvo je specijalizirala u području skulpture u metalu. Uz iznimno aktivnu umjetničku praksu, bavi se i pedagoškim radom. Za svoj je stručni rad višestruko nagrađivana. Izlagala je na brojnim kolektivnim i samostalnim izložbama u zemlji i svijetu. Članica je HDLU-a Istre. Majka je troje djece.

Priredio B. V.

Leave a Reply


− 3 = 5

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum