Pljačkaš sa stilom

KINO: KAVALIR S PIŠTOLJEM, redatelj David Lowery

Clint Eastwood i Robert Redford, američki glumačko-redateljski veterani i velikani, ponovno su stali ispred kamere.

Zanimljivo je da obojica glume kriminalce u poznim godinama i da su im novi filmovi snimljeni prema istinitim događajima. Eastwood u „Muli“ glumi starog krijumčara droge koji radi za meksičke narko kartele (pogledati raniji tekst na ovom blogu), dok je Redford u recentnom „Kavaliru s pištoljem“ (The Old Man & the Gun) vremešni kriminalac Forrest Tucker, poznat po elegantno izvedenim pljačkama i višestrukim bjegovima iz zatvora. Redford glumi kriminalca starog kova koji je vrlo učinkovit, ali i vrlo uljuđenog nastupa tijekom kriminalnog čina, tako da ne ostavlja traume kod oštećenika.

Tijekom dugotrajne karijere Redford je često glumio otpadnike od zakona i civilizacije (Butch Cassidy i Sundance Kid, Jeremiah Johnson), a ovdje je takvu ulogu nadogradio zahvaljujući vremešnoj životnoj dobi i pljačkašima neuobičajeno galantnom nastupu. Redatelj David Lowery snimio je „Kavalira s pištoljem“ vizualnim stilom koji oponaša početak 1980-ih, uspio je ubaciti vrlo uvjerljivu romansu glavnog lika s postarijom udovicom (Sissy Spacek), a upečatljive su i sporedne uloge Tuckerovih vremešnih pomagača (Danny Glover i Tom Waits).

Riječ je o vrlo zabavnom i duhovitom filmu osebujne atmosfere, koji uspijeva dotaknuti i neka vječna pitanja o životu, prolaznosti i starosti. „Kavalir s pištoljem“ je zgodan primjer kako se humor i ležernost mogu nenametljivo i učinkovito prožeti s ozbiljnim temama.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


9 − = 8

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum