Premijera predstave “Hrvatski bez muke” Kazališta Dr. Inat

Premijera predstave “Hrvatski bez muke” pulskog kazališta Dr. Inat bit će održana u subotu, 16. ožujka u 19 sati u dvorani kazališta na trećem katu Društvenog centra Rojc. U predstavi koja je inspirirana djelima Danila Harmsa i Eugenea Ionescoa igraju Gordana Trajković, Nevena Trgovčić, Barbara Ćaleta-Markežić/Vladimir Butković i Kristina Lazić. Dramaturginja je Snježana Akrap-Sušac koja uz izvođačice potpisuje i režiju predstave.

„Ništa nije komično, sve je tragično. Ništa nije tragično, sve je komično. Sve je stvarno, nestvarno, nemoguće, pojmljivo, nepojmljivo. Sve je tegobno, sve je lako. Zašto Ionesco i Harms? Njihovi tekstovi, napisani prije stotinjak godina, posve su suvremeni. Govore o banalnim situacijama, a zapravo o samoći ljudi i beznačajnosti egzistencije pojedinca. Rečenice se raspadaju u karikaturu, parodiraju konformizam buržoazije, služeći se akcelerirajućim ritmovima i/ili cikličnim ponavljanjima. Zanemaruju psihologiju i logički dijalog, opisujući dehumanizirani svijet s mehaničkim, skoro lutkarskim likovima. Možda njihova djela najbolje opisuju sljedeće Ionescove misli: „Rađamo se, rastemo u snazi i ljepoti, i malo – po malo, dolazi do sloma i već smo šepavi, ružni, slabi; Kako je to moguće?““, piše u opisu predstave koja će igrati isti dan i u 21 sat, te u srijedu, 20. ožujka u 20 sati.

Priredio B. V.

Leave a Reply


3 + = 4

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum