RETROSPEKTIVA DUŠANA MAKAVEJEVA U KINU VALLI (27. – 29. ožujka)

Retrospektiva od tri kratkometražna i tri dugometražna filma nedavno preminulog autora Dušana Makavejeva bit će održana od 27. do 29. ožujka u pulskom kinu Valli. Redatelj, scenarist, pronicljiv mislilac, čovjek razigranog duha, Dušan Makavejev kroz svojevrsni je anarhizam i subverzivnost obilježio epohu stvaranja Crnog vala. Za sobom je ostavio kultne naslove koji su počesto bili pod cenzurom zbog suptilne kritike kako komunističkih tako i kapitalističkih vrijednosti života i koji su prikazivani, ako uopće, i desetljeće nakon samog nastanka.

U srijedu, 27. ožujka s početkom u 18.30 u foajeu Kina bit će otvorena izložba fotografija realizirana uz prijateljsku potporu Njemačke Kinoteke, Fakulteta Dramskih Umetnosti iz Beograda, Kino kluba Split, Hrvatskog filmskog saveza i Jugoslovenske kinoteke, a za tu je priliku jedan autorski tekst i osvrt napisao irski filmaš i kritičar, član “Experimental Film Society” iz Dublina, Maximilian Le Cain. Uvaženi gosti Miroljub Vučković, voditelj odjela za međunarodnu suradnju Filmskog centra Srbije i Nenad Polimac, filmski kritičar, održat će kratki osobni osvrt na rad velikog redatelja. Nakon otvorenja slijede filmovi:

„Prokleti praznik“, Jugoslavija, 1958., 9′ – dokumentarni film o folklornom slikarstvu na ruralnim grobnim spomenicima, fokusiran na prikaze i simbole koji predstavljaju pokojnikov život i slave onaj zagrobni.

„Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT-a“, Jugoslavija, 1967., 77′ – mlada zaposlenica poštanskog ureda započinje ljubavnu vezu s ozbiljnim mladićem, no prilikom njegovog dužeg službenog puta, podliježe udvaranjima kolege. Po povratku mladića dolazi do oštrih sukoba s tragičnim ishodom.

U četvrtak, 28. ožujak u 19.30, prikazati će se „Slikovnica pčelara“, Jugoslavija, 1958., 8′ – Makavejev istražuje tipičnu slovensku tradiciju slikarstva košnice  koje ironizira i ismijava – često na iznenađujuće vulgaran i komičan način – društveni moral i stereotipe i „Nevinost bez zaštite“, Jugoslavija, 1968., 79′ – bravar i akrobat Dragoljub Aleksić snimio je 1942. godine, igrani film o snazi tijela i volje, društvenoj nepravdi i nježnoj ljubavi, o samome sebi.

U petak, 29. ožujak u 19.30 na rasporedu su „Boje sanjaju“, Jugoslavija, 1958., 8′ – film prikazuje sjajnu i dirljivu, u punom smislu te riječi, priču o izradi ćilima u pirotskom kraju (Pirot je mjesto na jugoistoku Srbije, blizu granice s Bugarskom) i  „Čovjek nije tica“, Jugoslavija, 1965., 82′ – ljubavna romansa između starijeg cijenjenog stručnjaka koji privremeno dolazi u industrijski grad zbog montaže strojeva i mlade frizerke u čijoj je kući odsjeo, te posljedice jednog takvog odnosa, naročito kad se u njega umiješa i jedan mladi vozač i jedan putujući cirkus.

Retrospektiva je ostvarena u organizaciji Pulske Filmske Tvornice, suradnji JU Pula Film Festival, Veleposlanstvom Republike Srbije u Republici Hrvatskoj, Generalnim konzulatom Republike Srbije u Rijeci, Austrijskim filmskim muzejom u Beču, Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Beču, Avala Studios Beograd, Filmskim centrom Srbije i Zagreb Filmom.

Kratkometražne filmove iz produkcije Zagreb filma srdačno je ustupio Austrijski filmski muzej na 35mm filmskim kopijama, formatu koji je već zaboravljen ali koji svojom nesavršenošću pokazuje svu ljepotu i suštinu filmske umjetnosti. Organizatori retrospektive posebno se zahvaljuju Bojani Makavejev na ljubaznosti, prijateljstvu i toploj podršci u pripremi ovog programa. Ulaz na sve projekcije je slobodan.

Priredio B. V.

Leave a Reply


6 − 2 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum