aMORE EDU: Izrada HIDROFONA s Kat Austen

rok: 05.05.2019

Zagađenje mora bukom jedna je od prijetnji koje idu uz bok s zagađenjem mora plastikom, prekomjernim izlovom ribe i klimatskim promjenama.

Tijekom posljednjih 50 godina, razine podvodnog zagađenja bukom neprestano rastu, zahvaljujući povećanom transportu roba, korištenju sonara i eksploziva, upotrebi zvučnih topova u potrazi za naftom, što sve zajedno predstavlja značajnu prijetnju morskom životu i bioraznolikosti. Ova buka može prouzročiti privremen i trajan gubitak ili oštećenje sluha, nasukavanje životinja na obalu ili plažu, poremećaje u obrascima hranjenja, razmnožavanja, dojenja mladunčadi, komunikacije, opažanja i drugih ponašanja. Mnoge vrste, u nastojanju da izbjegnu sve nabrojano, bježe iz svojeg prirodnog, preferiranog habitata.

Prošlogodišnji aMORE festival u Poreču otvoren je filmom Sonic Sea i audio-vizualnim performansom Aquatocene, slovenske umjetnice Robertine Šebjanič koji tematiziraju problem podvodnog zagađenja bukom. Ove godine aMORE ide korak dalje. Sudionici radionice izrađivat će jednostavne DIY (uradi sam) hidrofone u svrhu neinvazivnog istraživanja vibracija u podvodnom svijetu. Pomoću novoizrađenih uređaja snimat će zvukove u porečkom akvatoriju te ćemo imati priliku da po prvi put čujemo kako zvuči naše more.

Radionicu vodi Robertinina bliska suradnica, Kat Austen. Njezini interaktivni radovi istražuju utjelovljene rute unutar tema okoliša, društvene pravde i digitalne kulture, uz istraživanje mreža nevidljivih utjecaja i istinoljubive akcije – kroz iskustva omogućena multimedijom. Suradnica je za umjetnost i znanost pri Cultural Institute, University of Leeds. Predaje na dodiplomskom studiju pri University College London’s Bachelor’s Arts and Sciences BASc. Kao umjetnica surađuje s Arctic for Friends of SPRI, University of Cambridge. Također je i rezidentna umjetnica pri University College London, Faculty of Maths and Physical Sciences, pri kojem sveučilištu je i doktorirala kemiju okoliša.

Kada?

  1. – 12. 05. 2019.

Subota: 10.00 – 17.00

Nedjelja: 10.00 – 15.00

Gdje?

 Zavičajni muzej Poreštine – Galerija Sinčić (Poreč)

Kako se prijaviti?

Obavezan upis do 5. svibnja na amorefestivalporec@gmail.com s naznakom RADIONICA HIDROFONA.

Što je potrebno ponijeti?

S obzirom na to da imamo na raspolaganju ograničen broj lemilica i snimača zvuka, bilo bi dobro da ponesete svoje. Napomena: Hidrofone nije moguće spojiti na smartphone!

Priredio B. V.

Leave a Reply


5 + = 9

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum