Dva gostovanja u Istarskom narodnom kazalištu

„Cabaret preko veze“ i „Triptih o radnicima“

• Predstava „Cabaret preko veze“ nastala u koprodukciji Satiričkog kazališta Kerempuh i Kazalište Moruzgva, Zagreb gostuje u četvrtak, 11. travnja u 20 sati u Istarskom narodnom kazalištu Gradskom kazalištu Pula. Autor i redatelj je Ivan Leo Lemo, a u predstavi igraju: Mila Elegović, Ana Begić, Ana Maras Harmander i Linda Begonja.

„Kao što i sam naslov implicira, ova je predstava u formi cabareta, dakle svojevrsne apartne komedije koja izravno, oči u oči, ili stand up-ovskom šakom u trbuh, publici priča priče koje parafraziraju, hiperboliziraju i komentiraju hrvatski i globalni aktualitet. Društveno politička stvarnost je samo celofan u koji su umotane unutarnje borbe, strahovi, padovi i pobjede koje naši ženski likovi prolaze. Zapravo, na duhovit način opisujemo urnebesne živčane slomove koji su ove scenske persone proživjele i preživjele te iz njih izašle jače. Kao i svaki punokrvni cabaret, i ovaj će biti koktel politike i erotike. U ovom našem cabaretu pratimo bizarne priče četiri žene iz Zagreba (jedna od njih je gradonačelnica) koje su se “preko veze” našle tamo gdje im nije bilo mjesto. A kada su dobile sve što su htjele, pukle su k’o petarda i shvatile da nemaju ništa. Ovo je, zapravo stand up cabaret o četiri živčana sloma koja su naše protagonistice dovele do katarzičnog zaključka da je život “preko veze” – bezveze“, piše u opisu predstave.

U subotu 13. travnja u 20 sati, u sklopu Festivala srpske kulture u Istri u INK-u gostuje Gradsko pozorište Čačak s predstavom „Triptih o radnicima“. Autori su Sara Radojković, Strahinja Madžarević i Tijana Grumić, a redatelj je Jug Đorđević. U predstavi igraju: Aleksandar Đinđić, Una Đelošević, Ivana Terzić i Bratislav Janković.

„Triptih o radnicima kazališno je uprizorenje koje za svoj tekstualni predložak uzima tri događaja, u kojima su glavni akteri radnici i tvornice u kojima rade. Indirektno ili direktno, povijesno ili u ovom trenutku, tri jednočinke komuniciraju s generacijom naših praroditelja, roditelja i s nama. Ovaj triptih pokušava odgovoriti na pitanja, koliko su se stvari promijenile i koje su životne opcije ljudi koji po nekim nepisanim društvenim klasifikacijama pripadaju samom korijenu društva ili barem društva kakvim ga danas poznajemo?“, piše Jug Đorđević u opisu predstave.

Priredio B. V.

Leave a Reply


7 + = 14

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum