Jedrenje kao noćna mora

KINO: STYX, redatelja Wolfganga Fischera

U njemačko-austrijskom film „Styx“, koji se upravo prikazuje u hrvatskim kinima, glavna junakinja je uspješna doktorica (Susanne Wolff) koja namjerava provesti dinamičan godišnji odmor.

Nakon početnih priprema kreće sama jedrilicom iz Gibraltara do Ascensiona, malog tropskog otoka na Atlantiku, ali njezin odmor naprasno se prekida kad naiđe na pokvareni brod pretrpan afričkim izbjeglicama. „Styx“ je svojevrsna kombinacija onoga što se u novije vrijeme naziva jedriličarskim filmom (najpoznatiji primjer je „All Is Lost“ s Robertom Redfordom) i angažiranog dokumentarca poput „Gori more“ (Fuocoammare), redatelja Gianfranca Rosija.

Austrijski redatelj Wolfgang Fischer pritom je uspio napraviti upravo onakav tip filma kakav vole današnji kritičari i festivalski selektori; minimalističke radnje s malo riječi, uglavnom pasivnih likova i društveno politički aktualne tematike. „Styx“ je dobar film i naročito dojmljiv u početnom dijelu dok je junakinja stalno sama na brodu, a redatelj minimalističkim sugestivnim potezima gradi napetost i sugerira mogućnost da je još netko prisutan. Značajan doprinos u gradnji naracije dala je i poznata austrijska montažerka Monika Willi, koja će tijekom predstojećeg vikenda gostovati u zagrebačkom Dokukinu, gdje će održati i svoj masterclass.

U filmu se uvjerljivo prikazuje sraz imućnih Europljana i afričke sirotinje, dok je more jednima pojam za opuštanje i zabavu, drugima predstavlja pravo mučilište, a vrlo je neuvijeno prikazano i licemjerje Zapada spram izbjeglica. Ipak, ako se potpisnika ovog teksta pita, spomenuti „All Is Lost“ i „Gori more“ su dojmljiviji filmovi od „Styxa“.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


4 + 2 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum