Multimedijalna izložba portreta Tonija Mijača “Katarza” u Galeriji Sv. Tome u Rovinju

Multimedijalna izložba portreta Tonija Mijača “Katarza” bit će otvorena u petak, 26. travnja u 17 sati u galeriji Sv. Tome u Rovinju. Organizator izložbe je udruga Faro11 u suradnji sa ETNOFILm festivalom pod pokroviteljstvom Grada Rovinja-Rovigno. Izložba će bit otvorena i 27.i 28. travnja od 18 do 20 sati, a organizirana je kao nagrada za finalista trećeg izdanja GRISIAyouth.

„Katarza, prevedena s grčkog, označava pročišćenje – primarno duha. Pročišćenje od snažnih emocija, emocija koje nas, neovisno o svom predznaku, preplavljuju. Istoimeni multimedijalni projekt, sastavljen od pedeset i četiri fotografije i odgovarajućih radova raznih formata, bavi se specifičnim aspektom psihoanalize – introspekcijom muškaraca. Motivaciju za „Katarzu“ pronašao sam u popularnom arhetipu – „muškarci ne plaču““, navodi autor.

Toni Mijač, rođen 1988. godine u Splitu, završio je preddiplomski studij smjer Film i video na Umjetničkoj Akademiji u Splitu i diplomski studij smjer Novi mediji na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Dosadašnje radno iskustvo stekao je na različitim umjetničkim i komercijalnim projektima. Sudjelovao je u nizu multimedijalnih radova, filmova, radionica, festivala i happening-a uz šestogodišnje aktivno vodstvo filmskih škola za osnovnoškolce i srednjoškolce na području Splita i Zagreba. Izlagao je u galerijama Klovićevi dvori, Muzej suvremene umjetnosti, NMGO@Praktika, Greta, GMK, Pogon Jedinstvo, Kset, Art-Kino Rijeka i London Metropolitan University. U svom autorskom radu pretežito se bavi impulsima svakodnevice na različitim životnim područjima koje propituje koristeći jezik i izražajna sredstva različitih medija poput filma, videa, teksta, instalacije, fotografije i društvene prakse.

GRISIAyouth je mladi projekt započet 2016.kao suvremeni dodatak izlobi Grisia, tradicionalno održavana u Rovinju od 1967. Producirana i kurirana od strane udruge za razvoj kreativnih industrija – Faro11, GRISIAyouth okuplja mlade novomedijske umjetnike iz Hrvatske i EU. Kao osnovnu izlagačku platformu GRISIAyouth koristi “sirovu” geografiju otvorenog prostora gdje putem proiciranja radova po zidinama crkve odnosno pročeljima okolnih kuća I zabačenih prolaza te postavljanjem instalacija u okviru netaknutih zelenih površina svjedoči sljubljivanju tehnologije, novomedijske intervencije i prirodnog habitata što u konačnici rezultira novom teksturom iskustva mediteranske urbanosti. Video radovi, performance-i, instalacije, vođeni posjet kroz izložbu i još mnogo toga nudi GRISIAyouth koja se održava drugu nedjelju u kolovozu.

Priredio B. V.

Leave a Reply


− 7 = 2

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum