Novom pjesmom „Volim grad“ svečano otvoren 12. Monte Librić

Dvanaesti Festival dječje knjige Monte Librić svečano je otvoren u ponedjeljak, 8. travnja u Zajednici Talijana Pula-Circolo. Ceremoniju otvorenja obilježila je pjesma „Volim grad“ Sedine Cerovac u glazbenom aranžmanu Anice Franjul. Njihovoj izvedbi u glazbeno-scenskoj igri pridružila se Baka Librić (Gordana Trajković), poznati festivalski lik, te suradnici festivala Jan Franjul, Ornela Oršulić i Iris Mošnja. U skladu s ovogodišnjom temom Monte Librića Volim grad i pratećom scenografijom – izložbom dječjih autoportreta pod nazivom Ja sam lice grada, već je uvodno uprizorenje bilo protkano gradskim temama, uz zastavice koje su oslikala djeca, prikazujući najljepša, nasmiješena lica grada.

– Ovo smo napravili za vas, drugi nisu bitni, budite sretni i čitajte što više, jer znanje je naša budućnost, rekao je u pozdravnom govoru predsjednik Zajednice Talijana Pula i zamjenik župana Istarske županije Fabrizio Radin zaželivši dobrodošlicu okupljenoj djeci.

U ime Ministarstva kulture Republike Hrvatske na otvorenju Monte Librića bile su Marija Rubić i Koraljka Sopta, dok je dvanaesto izdanje Festivala dječje knjige na kraju programa otvorenja, svečano otvorenim proglasio gradonačelnik Pule Boris Miletić.

– Siguran sam da će na Monte Libriću knjigu zavoljeti i oni koji je još nisu zavoljeli. Drago mi je da tu možemo organizirati Monte Librić, uživajte u lijepom štivu i u knjizi, rekao je gradonačelnik.

Veselo i dinamično otvorenje u publici su pratila brojna djeca iz pulskih dječjih vrtića, većinom sami mali autori autoportreta na zastavicama, a u Circolo su stigli i učenici osnovnih škola, kao i mnoštvo odrasle publike. Bio je to veseli uvod u sedam festivalskih dana, u kojima će se u prijepodnevnim i poslijepodnevnim satima do nedjelje, 14. travnja izmjenjivati promocije knjiga, kreativne radionice, kazališne predstave, filmske projekcije, kao i mali glazbeni koncert.

Neposredno nakon otvorenja započeo je i prvi ovogodišnji program, podnevni Piknik s autoricom uz knjigu „Tonka će sutra“ (Semafora), autorice Jelene Pervan i ilustratorice Vande Čižmek, koja je kao prva gošća 12. Monte Librića govorila o ovoj slikovnici.

Festival će svakodnevno biti otvoren od 8 do 20 sati. U izložbeno-prodajnom dijelu Monte Librića izloženo je više od 2.000 naslova uz popuste od 10 do 50 %. Uz pedesetak hrvatskih nakladnika sudjeluju i talijanski nakladnici čija izdanja distribuira tršćanska knjižara Nero su Bianco. Uglavnom su izloženi naslovi izdavačke grupacije Feltrinelli. Osim naslova namijenjenih djeci, postavljen je i poseban edukativno-didaktički kutak sa stručnim knjigama.

Priredio B. V.

Fotografije Karin BOLKOVIĆ

Leave a Reply


6 + = 15

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum