Otvaranje kluba-knjižare Giardini 2 u Puli

Predstavljanje grafičke novele „Nasta Rojc: Ja borac“ Leonide Kovač i Ane Mušćet

• Novoosnovani Klub-knjižara Giardini 2 svečano otvara svoja vrata u petak, 26. travnja u podne u prostoru Udruge Sa(n)jam knjige u Istri (Giardini 2, prvi kat). Program otvaranja zamišljen je kao popodnevno druženje uz niz zdravica s uzvanicima i posjetiteljima te glazbenu pratnju, klupskih klavirista Anice Franjul i Carlosa Fagina, ali i prvu večernju promociju knjige.

U 12 sati prve zdravice održat će povjesničarka i teoretičarka umjetnosti Leonida Kovač uz dizajnera i umjetnika Željka Serdarevića te Mihaela Majcen Marinić, voditeljica Službe za knjigu i nakladništvo Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Uz mnogobrojne uzvanike zdravice će se nizati sve do 19 sati kada će se održati i prvi program Kluba-knjižare: predstavljanje grafičke novele „Nasta Rojc: Ja borac“ Leonide Kovač i Ane Mušćet.

Grafički roman „Nasta Rojc: Ja borac“ zasniva se na autobiografskim zapisima i pismima slikarice Naste Rojc, čiji su opus, ali i životni put istupali izvan kanona umjetnosti dvadesetog stoljeća u Hrvatskoj. Scenarij je sastavila dr. sc. Leonida Kovač, autorica ključnih studija o Nasti Rojc. Njezino je dugogodišnje istraživanje djela i života omogućilo da se umjetnički doprinos Naste Rojc sagleda u sasvim drugom svjetlu. Autorica kolaža je vizualna umjetnica Ana Mušćet, koja je uvid u arhivsku građu proširila istraživanjem digitaliziranih materijala – iz formalnih i neformalnih i privremenih arhiva – o suvremenim događajima na koje se pojedine kompozicije odnose. Grafičko oblikovanje potpisuje Željko Serdarević. Izniman život i djelo Naste Rojc, prenesen u medij stripa ili grafičkog romana, može, u vremenu kada se društveni angažman u umjetnosti gotovo podrazumijeva, predstavljati poziv i poticaj i za neku novu publiku, ali i za nadolazeće umjetnice i umjetnike“, piše u opisu knjige.

Uz autorice na promociji će sudjelovati oblikovatelj knjige Željko Serdarević i urednica Jasna Jakšić.

Priredio B. V.

Leave a Reply


+ 4 = 11

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum