Predstavljanje knjige Vlade Acquavita „Herbarium mysticum“

Istarski ogranak Društva hrvatskih književnika i Čakavski sabor, u suradnji s POU Buje priređuju predstavljanje prijevoda knjige Vlade Acquavita „Herbarium mysticum“ (XI. kolo „Istre kroz stoljeća“) koje će biti održano u četvrtak, 4. travnja u 19 sati u Gradskoj vijećnici u Bujama. Prijevod će u sklopu Mjesečne književne tribine predstaviti prevoditeljica Lorena Monica Kmet i urednici Neven Ušumović i Boris Domagoj Biletić.

Vlada Acquavita (1947-2009) široj je javnosti poznata od 1998. godine, kada je objavila svoju za sada jedinu pjesničku zbirku naslovljenu „La rosa selvaggia e altri canti eleusini“ (Divlja ruža i druge eleuzinske pjesme). Tu autorica uvodi čitatelje u jedan neobičan svijet u znaku mitova. Naspram svakodnevici, ona preferira klasičan antički svijet, smatrajući da taj udaljeni tematski spektar daje snažna tematska nadahnuća, i što je drevniji, to je zanimljiviji i egzotičniji.

Knjiga“ Virtualità“, objavljena posthumno, 2015. godine u izdanju Zajednice Talijana Buje i Istarske županije dobitnica nagrade za najljepše oblikovanu hrvatsku knjigu na natječaju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Kao diplomirana knjižničarka u okviru svog pedagoškog rada uspješno se bavila knjigama za djecu objavivši nekoliko stručnih radova. 2007. objavila je zanimljivo poetsko-prozno štivo sugestivnog naslova “Herbarium mysticum – clausole medievali” u izdanju riječkog Edita. Njezina književna preokupacija bio je srednji vijek, odnosno filozofska razmišljanja pomoću kojih ponovno “stvara” taj svoj srednji vijek, koji je tajanstven i vrlo fascinantan.

Priredio B. V.

Leave a Reply


8 − = 4

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum