“Propitivanje prostora” Glorije Sellan i “Sinergije karbona” Tee Bičić u grožnjanskoj galeriji Fonticus

Autorice Gloria Sellan i Tea Bičić predstavile su se s dvije samostalne likovne izložbe u četvrtak 18. travnja u prostorijama Gradske galerije Fonticus, a umjetnice i njihove radove stručno je publici prezentirao kustos Eugen Borkovsky.

Gloria Sellan izložbom “Propitivanje prostora” predstavlja seriju radova koji u postavu prikazuju trodimenzionalnu instalaciju, problematizirajući prostor i kretanje. Njene kocke čine kompoziciju međusobnim razmještajem, a mogu biti podne ili zidne, možda bi mogle biti čak i viseće, te stropne. Njihov oblik je po svemu sudeći učestala kritika prostorijama u kojima se većina naših života odvija. Izložba nije figurativna nego apstraktna, na njoj nećemo naći lava ni tigra, ali ako nas okruži, mogli bismo se naći u prašumi uma, a kritičarima bi se mogli našaliti i reći primjerice: eto vam, to je taj kubizam. Procesualni slikarski postupak svodi se na nanošenje kolorističkih mrlja na polutransparentni materijal, napet na okvire. Manje nakupine boja ravnomjerno su raspoređene, raspršene na formatima. U proces se uključuje svjetlo kao znatan faktor plasmana, a jarke boje ovime dobivaju dodatnu vrijednost, dok se sjene koje nastaju odražavaju ili na zidu, podlozi, ili na suprotnoj strani objekta. Radovi podliježu promjenama, ovisno o prostorima predstavljanja te o pokretu promatrača. Kombinirajući polutransparentne oblike, autorica problematizira dvodimenzionalnost plohe.

Seriju ambijentalnih instalacija možemo promatrati kao trodimenzionalne grafike. Ova optičko-kinetička djela teže negiranju tradicionalnog geometrijskog prostora i time potiču promatrača na nove mogućnosti percepcije. Kompozicija, ritam, boje, sjene, sve je usredotočeno na dramatiku grupe. Zatvorene kompozicije elemenata vabe na kretanje, na praćenje promjena unutar svakog pojedinog rada.

Gloria Sellan rođena je 1984. godine u Puli. Nakon jezične gimnazije u Labinu upisuje preddiplomski studij likovne pedagogije na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. Studij završava 2009., posljednji semestar provodi na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Trstu, na studiju DAMS (Discipline di arti, musica e spettacolo), a titulu Magistra likovne pedagogije stječe 2011. Izlaže od 2005. godine, a do sada je svoje radove predstavila na nekoliko samostalnih i više od 30 skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Bavi se prvenstveno grafikom, a u svojim radovima često koristi video projekcije i animacije koje postavlja u prostorne instalacije. Koautorica je nekoliko performansa te scenografija za predstave i glazbene video spotove. Od 2017. godine članica je HUIU (Hrvatskog udruženja interdisciplinarnih umjetnika). Živi i radi u Labinu, u Istri, HR.

Tea Bičić izložbom “Sinergije karbona” predstavlja niz apstraktnih oslikanih odnosno iscrtanih površina snažnog ritma i umirenog kolora, na platnima izvedenih akrilom i ugljenom, a njena su crna i bijela polja jasno razdijeljena, kao dobro i zlo, ili prijatelj-neprijatelj. Ovako razdijeljena polja moraju za svakoga imati svoju simboliku, primjerice kritiku kako su si države razdijelile teritorij zemlje, dok su zapravo same svojom efemernošću i nepostojanošću više stanje uma nego stvarnost. Autorica nudi kompozicije čistih likovnih vrijednosti koje se baziraju na linijama i plohama boja, zapravo, ponajviše ne-boja: bijele i crne. Na radovima su očiti potezi, crte, uglavnom izvedene crnim grafitom,te najčešće grupirane u rastere.

Ove bi radove mogli doživjeti kao eksperimentalne igre oblicima, a na polju tonirane, tople zamrljanosti, nalazimo tragove aktivnosti. Linije teku paralelno, izvedene slobodnom rukom. Njihov raster kao da unosi energiju, a istovremeno pomiruje površine boja ili neboja. Frekvencija elemenata mijenja se od rada do rada i unutar kadra pojedinog rada. Vizualne iluzije, iskustva iz snova i sjećanja imaju strukturu koja ne može biti oblikovana konvencionalnom logikom. Umjetnica vizualizira nemoguće mogućnosti, ali ne želi ocrtavati snove, već naporno, promišljeno, ali uspješno izbjegava figurativne oblike. Preklapajući crtež i slikarski postupak ne nedostaje joj kombinatorike ni energije. Očit je autoričin izuzetan osjećaj za kompoziciju, jer iako velikog formata, sa zonama boje ili linija, svi radovi djeluju stabilno, a oskudnost se pokazuje kao kvaliteta. Umjetnica poštuje osobnu povijest, jer stvarnost je subjektivno determinirana, a potraga za spoznajom neizbježno je svedena na stalne interpretacije i reinterpretacije. Prolazeći od rada do rada, detektiramo promjene intenziteta autoričinih čuvstvenih nadahnuća. Tea Bičić nas izaziva oblicima, a podastire samo aluzije. Radovi ne prikazuju, oni prepričavaju doživljeno.

Tea Bičić je nakon završene Škole primijenjenih umjetnosti u Puli, smjer grafički dizajn, diplomirala slikarstvo na Accademia di Belle Arti di Venezia u klasi prof. Paola Tessaria. Izlagala je trideset i šest samostalnih i sudjelovala na više od sto skupnih izložaba u zemlji i inozemstvu. Za svoj rad dobila je mnogobrojne nagrade i priznanja. Sudjelovala je u nekoliko likovnih kolonija. Radovi joj se nalaze u fundusima muzeja i galerija te u mnogobrojnim gradskim i privatnim zbirkama. Članica je HDLU Istre i jedna od osnivača Galerije POOLA u Puli. Od 2014. godine voditeljica je programa Gradske galerije Labin. Živi u Istri.

Tekst Marko ŠORGO

Fotografije arhiva galerije Fonticus

Leave a Reply


1 + = 7

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum