Razgovor: Gordana Restović – ravnateljica Javne ustanove Pula Film Festival

Ni jedna manifestacija nema tako odanu publiku kao Pulski filmski festival

• U srpnju će Pula po 66. put biti u znaku filma. Naime, od 13. do 21. srpnja održava se Pulski filmski festival. O novostima i radu Javne ustanove Pula film festival, razgovarali smo s ravnateljicom Gordanom Restović.

Bliži nam se 66. Festival. Održat će se od 13. do 21. srpnja. Što nam on novoga donosi, možete li već sada nešto otkriti?

– Nešto više od tri mjeseca nas dijeli od početka 66. Pule. Pripreme su, dakako, u punom jeku i velik dio posla je već odrađen, no potpunu ćemo konstrukciju finalizirati nakon objave selekcije filmova. To je ključni trenutak oko kojeg se okoštava cjelokupna organizacija, a zadržat ćemo provjereni koncept. O novinama možemo nešto kasnije, tako da se opet susretnemo.

Umjetnički ravnatelj Zlatko Vidačković i iduće dvije godine vodit će programsku koncepciju Pulskog filmskog festivala. Je li program već u pripremi?

– Nakon provedenog javnog natječaja, ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek imenovala je Zlatka Vidačkovića na dužnost umjetničkog ravnatelja Pulskog filmskog festivala od dana 10. ožujka 2019. godine. Upravo su u tijeku prijave za filmove za Hrvatski program, Kratku Pulu, Studentski program, Međunarodni, odnosno program za mlade, a prijave su otvorene do 24. travnja u ponoć. Nakon toga umjetnički ravnatelj selektira filmove i u svibnju se objavljuju naslovi koji će obilježiti 66. Pulu.

Pula film festival iz godine u godinu privlači sve više posjetitelja. U čemu je tajna?

– Tajna je vrlo javna a radi se o – publici. Ni jedna manifestacija nema tako specifičnu, odanu publiku koja je nebrojeno puta dokazala da ni ih vremenske neprilike neće omesti ni spriječiti da sudjeluju na Festivalu. Publika čini šušur, živost, veselje, unosi nevjerojatnu energiju u svaki program, a mi smo tu da im omogućimo i predložimo niz vrhunskih naslova i jednaku organizaciju.

Odabran je vizualni identitet ovogodišnjeg, 66. Festivala. Vizuali su uvijek vrlo upečatljivi. Koliko su oni važni za prepoznavanje i imidž Festivala?

– Zbog velike pažnje koja se posvećuje vizualnom predstavljanju Festivala, prije dvije godine započeli smo s raspisivanjem natječaja na godišnjoj razini. Na taj način dajemo priliku svim dizajnerima da predlože svoje viđenje, perspektivu i kreativnost. Festival je brend za sebe i zanimljivo je vidjeti na koji način ga doživljavaju umjetnici i pretaču u vizualno rješenje koji se kreće u spektru od potpuno apstraktnog poimanja do konkretnih grafičkih prijedloga. Ove je godine izabran prijedlog autora Rašić+Vrabec zbog jasne dimenzije prostora i vremena, lake čitljivosti i aplikabilnosti i vjerujem da će biti prepoznat u čitavom gradu.

Popratni programi svakako su važni dio Festivala. Koji su najposjećeniji i na koji način oni doprinose Festivalu?

– Popratni programi na Festivalu nadopunjuju filmske kako bi publika između projekcija pronašla dodatan sadržaj koji će ih ili zabaviti ili zainteresirati. U tom smislu na raspolaganju su predstavljanja knjiga, „film na brzaka“ kao što su projekcije na Portarati, a osluškujući želje publike treću godinu zaredom organiziramo i popratni sadržaj s gastro ponudom. Svaki od njih ima svoju publiku i doprinose većoj vidljivosti i zadržavanju publike prije ili nakon projekcija, kao i slučajnih prolaznika.

Prošle godine Booking.com uvrstio je Pulu i Arenu u pet najboljih svjetskih kino pozornica. Koliko takva priznanja znače za Festival ali i Pulu, Arenu…?

– Svako je priznanje potvrda da dobro radimo. S obzirom da je Pula specifična po filmskom festivalu, uvijek nam je drago kad smo prepoznati izvan granica; već nas je 2013. godine Guardian svrstao u tri najbolja Festivala na otvorenom u Europi, a Superbrands kvalitetu nosimo četvrtu godinu zaredom. Priznanja su to kojom se ne dičimo samo mi, već afirmiraju čitavu Pulu i publiku, atraktivnost grada, raznolikost i jedinstvenost čarobnog spoja filma i posjetitelja.

Javna ustanova Pula film festival ne organizira samo Pulski filmski festival već i manifestacije poput Prosinca u gradu, vodi Kino Valli… Kako je biti ravnateljica jedne takve ustanove? S kojim se sve izazovima nosite?

– Javna ustanova Pula Film Festival od svog osnutka do danas prepoznata je u svojstvu organizatora koji skrbi o nizu gradskih manifestacija, poput Prosinca u Gradu, Dana Grada i Pulske noći, a sve su to programi koji se odrađuju jednakim entuzijazmom i kvalitetom poput cjelogodišnje djelatnosti Kina Valli i Pulskog filmskog festivala. Biti na čelu tako dinamične ustanove, koja paralelno obavlja raznovrsne programe i iza kojih stoji izuzetan administracijski i organizacijski rad, dugogodišnji je izazov. Svake je godine pojedini program drugačiji, djelatnici i suradnici ostavljaju svoj osobni doprinos i pečat, a na ravnatelju je da pronađe ravnotežu između želja i realizacije.

Kino Valli postoji više od deset godina i od tada je privuklo preko 800.000 gledatelja. Nedavno je u Puli otvoreno još jedno kino. Je li to utjecalo na broj posjetitelja Kina Valli?

– Nakon više od 800.000 posjetitelja, 3.000 filmova i 12.000 projekcija tijekom deset godina, Kino Valli je nedvojbeno uživao privilegirani status budući da je bilo jedino kino u gradu. Otvorena su još tri kina i očekivali smo da će dio publike što iz znatiželje, praktičnosti ili osobnih preferencija, preseliti svoju zabavu, tako da smo se pripremali za brojčano manje posjetitelja. I danas, nakon šest mjeseci od dobivanja konkurencije, u predviđenim okvirima održavamo redovitu djelatnost bez smanjenja projekcija i popratnih programa, no, naravno sada je i ključno vrijeme u kojemu vršimo analize i planove prilagodbe, odnosno po zaključenju godine imat ćemo potpune pokazatelje koje ćemo potom primijeniti sukladno posjećenijim programima i sadržajima.

Razgovarala Paola ALBERTINI

Leave a Reply


− 6 = 2

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum