Spoj čistokrvnog žanra i balkanske ikonografije

U petak (12. travnja) u pulskom Kinu Valli premijerno je prikazan srpski krimić „Južni vetar“, jedan od najgledanijih filmova njihove kinematografije posljednjih godina, čija se radnja odvija u beogradskom gangsterskom miljeu.

Glavni lik je mladi probisvijet Petar (Miloš Biković) koji s ekipom krade aute za gangstera Cara (Dragan Bjelogrlić), iskusnog i razumnog lopova koji dobro zna svoje dosege i ne srlja u probleme. Međutim, problemi nastanu kada se Petar otrgne Carevom nadzoru i ukrade skupocjeni auto prepotentnom Bugarinu Hristu, inače sinu bugarskog dilera drogom. Hristo je autom prevozio veliku pošiljku narkotika za beogradskog psihopata i gangstera Goluba (Nebojša Glogovac), koji ne oprašta takve greške pa svirepo ubija Hrista nakon okrutnog mučenja i kreće u potragu za kradljivcem svoje droge.

Redatelj Miloš Avramović nadovezuje se na ikonografiju američkih krimića sa scenama automobilskih potjera poput Hillovog filma „The Driver“, iako je zbog ekstremnih prizora nasilja bliži Refnovom filmu „Drive“ s Ryanom Goslingom u glavnoj ulozi. Međutim, elemente američkog akcijskog filma Avramović vrlo vješto i nadahnuto povezuje s balkanskim psovkama i cajkama, tako da je rezultat iznimno atraktivan za žanrovsku publiku i ne čudi velika gledanost koju je ostvario u srpskim kinima.

Doduše, nije uspio postići određenu nadžanrovsku metafiziku poput francuskog klasika krimića Jean-Pierrea Melvillea ili Amerikanca Michaela Manna, iako mu plakat s filmskim likovima utonulim u plavičastu izmaglicu djelomično asocira na Mannovu „Vrućinu“. No, rezultat je jako dobar, naročito s obzirom na skromne produkcijske uvjete. Ne mogu se sjetiti aktivnog hrvatskog redatelja koji bi u istim uvjetima uspio napraviti takav čistokrvni žanrovski film.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


− 1 = 3

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum