Dnevnik s posljednjeg putovanja

KINO: BEZ NASLOVA, redatelji Michael Glawogger i Monika Willi

Pokojni njemački redatelj Michael Glawogger, najpoznatiji po cijenjenim dokumentarcima „Slava kurvi“ i „Smrt radnika“, zamislio je svoj posljednji dokumentarni projekt kao niz impresija o životima ljudi koje sreće na putovanju Južnom Europom i Afrikom, a to je putovanje, nažalost, zaustavljeno u travnju 2014. u Liberiji.

Redateljeva dugogodišnja suradnica, montažerka Monika Willi, nije bila zadovoljna s činjenicom da će nakon njegove smrti propasti i taj ambiciozni projekt pa je odlučila montirati snimljeni materijal u film „Bez naslova“ (Untitled), rukovodeći se njegovom početnom vizijom i dnevničkim zabilješkama koje je vodio putem.

Podjela posla između redatelja i montažera uvijek je nejasnija u dokumentarnom filmu, budući da se priča dokumentarca zapravo stvara u montaži, a u ovom slučaju montažerka je doista sudjelovala u kreiranju konačne priče i više nego što je uobičajeno. Ritam filma i struktura priče njezina su postignuća, ali zato je otkrivanje izvorne manifestacije života pred objektivom kamere isključivo Glawoggerov doprinos.

Impresivno je njegovo zanimanje za ljude koji obitavaju na rubovima društva i kojima nastoji podariti humanost čak i kad ih zatječe u prizorima ispod ljudskog dostojanstva (skupina male djece čeprka po smeću, tučnjava zbog pitke vode i drugo), kao i za prizore prirode koji ukazuju na njezinu vječnost i cikličnost (morski valovi, jata ptica, životinjska lešina koju jedu crvi).

Film je vrhunski snimljen (Attila Boa), iako je vjerojatno trebalo puno improvizacije na licu mjesta, a dizajn zvuka također je izvrstan. Jedino što potpisniku ovih redaka djelomično smeta su naratorski glasovi (Birgit Minichmayr i Fiona Shaw) koji prate određene dijelove filma. Dokumentarac bi vjerojatno bio filozofičan i slojevit i bez naracije, a ovako samo bespotrebno podsjeća na stilske postupke Terrencea Malicka.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


2 + 5 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum